En bild på Khashoggi som hängts upp utanför Saudiarabiens konsulat i Saudiarabien (t.v). Till höger Salah Khashoggi när han och flera andra familjemedlemmar träffade den saudiske kungafamiljen. De bjöds in efter att pappan dödats på konsulatet. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Khashoggis söner vädjar till regimen: ”Vi vill begrava pappa”

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande vet ingen vad som hände med journalisten Jamal Khashoggis kropp efter att han dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Hans söner vädjar nu till regimen om att lämna ut kroppen till familjen.
– Det enda vi vill just nu är att få begrava honom i Medina med resten av familjen, säger sonen Salah Khashoggi i en intervju med CNN.

Den 23 oktober träffade journalistens äldsta son Salah Khashoggi, och flera andra familjemedlemmar, den saudiske kungafamiljen i Riyadh. De hade bjudits in med anledning av journalistens död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

För första gången sedan dess talar nu bröderna Salah och Abdullah Khashoggi offentligt om deras pappas död.

I intervjun, som sändes på CNN natten till söndagen, beskriver de sorgen – och kampen om att få begrava sin pappa. Samtidigt understryker de att de litar på saudiska myndigheter.

– Det är ingen normal situation, det är ingen normal död. Det enda vi vill just nu är att få begrava honom i Medina med resten av familjen. Jag har pratat med saudiska myndigheter och hoppas att det ska kunna ske snart, säger Salah Khashoggi till CNN.

Litar på kungen

Enligt turkiska myndigheter har kroppen styckats och förts bort från konsulatet av en dödspatrull med kopplingar till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Det ska ha beordrats från ”högsta ort”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Enligt en teori kan kroppen sedan ha lösts upp i syra. Men hittills har det inte getts några exakta svar på vad som har hänt.

Den saudiske regimen nekar och säger att de inte hade någon vetskap om vad som hände. Och sönerna säger att de litar på att kungafamiljen menar allvar med att även de vill gå till botten med vad som hände.

– Kungen har sagt att alla som är involverade ska ställas inför rätta. Och jag litar på att det kommer att blir så. Det kommer att hända. Annars hade inte Saudiarabien startat en intern utredning av det här, säger Salah Khashoggi som själv bor och arbetar i Saudiarabien.

Träffade pappan i Turkiet

Den yngre brodern Abdullah Khashoggi var, utöver journalistens fästmö, den sista av familjemedlemmarna som träffade pappan innan han dog på konsulatet. Han reste till Turkiet för att umgås med pappan medan de var där.

Enligt sönerna planerade pappan, som levde i en självvald exil i USA, även att flytta till Turkiet för att kunna bo närmare sin familj.

– Han var lycklig. Vi umgicks i Istanbul och hade roligt. Jag är glad att jag fick möjligheten att umgås med honom den där sista gången, jag känner mig väldigt tacksam, säger Abdullah Khashoggi.

”Han trodde på monarkin”

Samtidigt vänder sig sönerna emot delar av rapporteringen som har varit efter faderns död. Enligt dem var han inte kritisk mot monarkin i Saudiarabien.

-  Han trodde på monarkin och att det är den som håller ihop det här landet. Han trodde också på de reformer som pågår just nu, säger Salah Khashoggi.

Enligt sönerna sympatiserade pappan inte heller med Muslimska brödraskapet, vilket har sagts i flera sammanhang. Muslimska Brödraskapet är särskilt kontroversiella i just Saudiarabien som är ett av de länder som har klassat det som en terroristorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet