Mordet på Jamal Khashoggi har skapat en allvarlig diplomatisk kris för Saudiarabien. På bilden tänder människor ljus för Khashoggi utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: Yasin Akgul/AFP/TT

Khashoggis kropp ska ha upplösts i syra

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet fortsätter att portionera ut makabra uppgifter kring mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Samtidigt varnar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för ett instabilt Saudiarabien.

För bara några dagar sedan uppgav Turkiets chefsåklagare Irfan Fidan att den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ströps och styckades när han kom in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Nu har turkiska myndigheter släppt nya makabra uppgifter om det misstänkta mordet. Enligt Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och vän till Jamal Khashoggi, ska journalistens kropp inte bara ha styckats utan även upplösts i syra. Det rapporterar The Guardian.

– Vi inser nu att kroppen inte bara hade styckats, de misstänkta gjorde sig av med den genom att upplösa den, säger Yasin Aktay till den turkiska tidningen Hurriyet.

Syftet ska ha varit att helt utradera spåren efter Jamal Khashoggi, enligt Yasin Aktay.

Kriminaltekniker skeptiska

Kriminaltekniker som The Guardian har talat med ställer sig dock tveksamma till uppgifterna. Detta då det kan ta månader att upplösa en kropp i syra.

Mordet på Jamal Khashoggi har skapat en allvarlig diplomatisk kris för Saudiarabien. Samtidigt varnar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för ett instabilt Saudiarabien.

– Det som hände i konsulatet i Istanbul var fruktansvärt och det bör hanteras därefter. Men samtidigt som jag säger det så är det väldigt viktigt för stabiliteten i världen, för regionen och världen, att Saudiarabien förblir stabilt, säger Benjamin Netanyahu, enligt TT.

Erdogan: ”Ordern kom från högsta ort”

Därtill uppger Recep Tayyip Erdogan att Turkiet ”vet att ordern om att döda Jamal Khashoggi kom från högsta nivå i den saudiska regeringen”. Det skriver den turkiska presidenten i en gästkrönika i Washington Post.

Samtidigt är Recep Tayyip Erdogan otydlig om vem som egentligen ligger bakom mordet.

”Jag tror inte för ett ögonblick att kung Salman, de heliga moskeérnas beskyddare, var den som beordrade dådet mot Khashoggi”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet