I ett uttalandet säger den turkiske chefsåklagaren Irfan Fidan att mordet på Jamal Khashoggis var planerat. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT & Yasin Akgul/AFP/TT

Turkisk åklagare: Khashoggi ströps så fort han kom in på konsulatet

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagaren i Turkiet säger att den saudisk-amerikanske journalisten Jamal Khashoggi ströps så fort han kom in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

I ett uttalande säger chefsåklagaren Irfan Fidan att mordet på Jamal Khashoggis var planerat och hans kropp ska ha styckats och undanröjts.

Första officiella bekräftelsen från Turkiet

I uttalandet säger han också att hans diskussioner med saudiske åklagaren Saud al-Mojeb inte har lett till ”några konkreta resultat”, trots Turkiets ”välvilliga ansträngningar” att komma fram till vad som har skett med Jamal Khashoggi.

Saudisk journalist död

– När den saudiske åklagaren först kom till Istanbul så spreds ganska tidigt uppgifter i turkiska medier om att han inte var särskilt samarbetsvillig och att han inte delade med sig av eventuella kunskaper han hade, säger SVT:s utrikesreporter Tomas Thorén som befinner sig i Istanbul.

Irfan Fidans uttalande är den första från en officiell turkisk källa om att journalisten skulle ha strypts och styckats när han kom in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Vädjar till Trump

Den första att slå larm om Khashoggis försvinnande var hans turkiska fästmö Hatice Cengiz, som väntade på honom utanför konsulatet. I början av veckan höll hon ett tal under en minnesstund för Khashoggi i London. I talet kritiserade hon omvärldens hantering av fallet och satte press på USA:s president Donald Trump att agera.

– Han borde hjälpa till att avslöja sanningen och se till att rättvisa skipas. Han borde inte bana väg för en mörkläggning av mordet på min fästman, sa Cengiz, rapporterar Express.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet