Fallet Jamal Khashoggi på 60 sekunder.

Fallet Jamal Khashoggi – på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 oktober 2018 gick den regimkritiska journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få alla papper klara för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Men Khashoggi lämnade aldrig konsulatet levande.

Fem av de elva personerna som stod åtalade för mordet på Jamal Khashoggi dömdes till döden i rättegången i Saudiarabien. Men straffen drogs tillbaka i september 2020. Istället fick de 20 års fängelse och ytterligare tre personer döms till kortare fängelsestraff.

Nu väntas en amerikansk rapport offentliggöras inom kort där den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman tros pekas ut som personligt ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Kashoggi.

USA:s underrättelsetjänst CIA har tidigare dragit slutsatsen att kronprinsen sannolikt beordrade mordet, men har inte lagt fram några konkreta bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.