Jan Björklund gjorde entré till Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Under Liberalernas dag på Almedalsveckan var det många som reagerade på musiken som Jan Björklund gjorde entré till inför sitt tal. Låten ”Mina områden” av gruppen Kartellen, som knappast förknippas med liberalerna eller med högerpolitik.

Och inte heller Björklunds tal hämtade sin inspiration från stora liberala föregångare. De spåren leder snarare vänsterut på den politiska kartan. I flera klassiska tal använde Olof Palme sommarlovet som en illustration för hur klassklyftorna är stora mellan dem som har råd med semester och dem som inte har det. En retorisk figur som Björklund lät utgöra grunden för sitt tal från scenen i Almedalen.

Så långt är likheterna slående mellan Björklund, och politikern han själv har beskrivit som sin stora retoriska förebild: Olof Palme. Två talare, Samma sommarlov, samma samhällsproblem, samma retorik. Och hur lösningen ser ut: det är förstås politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer