Foto: TT

Jan Myrdals försvunna roman ges ut

Uppdaterad
Publicerad

1955 refuserade förlaget Tiden Jan Myrdals bok ”Resan till Barbarien”. Nu ges den ut på nytt förlag.

När Jan Myrdal refuserades i Sverige skickade han boken till Willi och Maj Bredel i Berlin, då han hoppades att ”Resan till Barbarien” skulle gå att publicera i DDR. Nu ges den ut på Celanders förlag.

”Rapp ton i satirisk skildring”

Förläggaren Henrik Celander tror att den kan hitta en bredare läsekrets eftersom tonen och tempot skiljer sig från Myrdals senare böcker.

– Det är en satirisk roman om efterkrigstidens Europa. Den skildrar en tid av valfusk, skiftande allianser och kolonialkrig. Huvudpersonen Peter är en ung man som blir tagen under vingarna av en politisk manipulatör och det finns en besk komik i boken, säger han.

– Handlingen utspelar sig mot en mörk bakgrund som också resonerar i dagens Europa, eftersom vi även i dag för krig i olika delar i världen. Den är läsvärd för att den är väldigt välskriven. Han skriver rappt och påminner stilistiskt om August Strindbergs ”Lycko-Pers resa”.

Myrdal har bränt upp många av sina opublicerade böcker men säger att han gillar ”Resan till Barbarien” han skrev i 20-årsåldern. Han kallar själv en leksaksroman som till skillnad från många andra av hans realistiskt skrivna böcker, där ”Barbarien” representerar ett slags fiktionellt Frankrike.

–- Jag bodde ju i Paris i början av Algerietkriget och det visar sig i boken också. Sådant man inte talar om nu, att de franska poliserna hade utrustats med ”rätt att mörda”. Det var inte så enkelt som när man såg det från Sverige, berättar Jan Myrdal när Kulturnyheterna når honom.

– Jag tycker att den i högsta grad är relevant idag. Samtidigt är boken en klassisk 50-talsberättelse om en ung man som upptäcker världen med krig och elände. Den luktar nästan som Europa 50-talet, en speciell lukt av stenkol och dålig bensin, säger Myrdal.

”Samhällskritik i litterär skepnad”

Om boken inte var aktuell för utgivning under 1950- och 60-talet, varför är den det i dag?

– Det är en bedömning som varje förläggare får göra.

Vad har du sett i boken?

– Jag tycker om manuset helt enkelt, jag tycker det är välskrivet och rappt. Det har en ton och ett innehåll som tilltalar mig. Det är samhällskritik i litterär skepnad, säger Henrik Celander.

I bokens förord skriver Myrdal själv att boken ”hör till europeisk dåtid som nu ligger i skugga, medieskugga inte minst”.

Myrdals manus har i alla fall legat i skugga sedan 1955, och ges nu ut 59 år efter att den skrevs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.