Jan Troell firar 90 år. Kulturnyheterna har träffat honom. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Regissören Jan Troell fyller 90 år: Jag har alltid varit produktiv

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 juli fyller mästerregissören Jan Troell 90 år och kan idag blicka tillbaka på en lång och minst sagt framgångsrik karriär. Kulturnyheterna träffade honom för ett samtal om åldrande, känslan om att ständigt vilja göra mer och om att hellre kalla sig filmare än regissör.

– Det känns förjävligt! utbrister Jan Troell om sin nya ålder:

– Nej, nu skojar jag, fortsätter han. Det känns mycket konstigt om jag känner efter – men det gör jag inte, för det har alla före mig som kommit så här långt intygat, man är annorlunda inuti än vad man ser ut att vara utifrån.

En av svensk films största

Hyllad, prisad och internationellt erkänd: Jan Troell är en gigant inom svensk film. Han har genom åren uppmärksammats för sitt meditativa bildspråk och är inte minst känd för hyllade filmer som Utvandrarfilmerna (1971-72), dokumentärfilmen Sagolandet (1988), hans egen favoritfilm Hamsun (1996) och Maria Larssons eviga ögonblick (2008).

Men när Jan Troell ser tillbaka på en över 60 år lång karriär är det med en önskan om att kunnat göra mer.

– Jag tänker hela tiden att jag skulle kunnat gjort så mycket mer. Det tråkiga är att man får vänta så länge på finansiering för att man ska få veta att det blir en film. Man kan gå där och jobba på ett manus i tre år och så får man reda på att ”nej det blir inga pengar” eller att någon annan har kommit före med samma ide, säger Jan Troell.

– Det är mycket bortkastat arbete, men jag har använt tiden. Jag tycker det är lika roligt att filma dokumentärt som att göra kortfilm.

Slog igenom 1966

Han inledde arbetslivet som folkskollärare, men började redan på 1950-talet spela in kortfilmer. Genombrottet kom 1966 med långfilmsdebuten Här har du ditt liv efter Nobelpristagaren Eyvind Johnsons Roman om Olof. Över 20 spelfilmer, dokumentärer och kortfilmer har det blivit sedan dess.

Samtidigt vill han inte kalla sig regissör utan föredrar att beskriva sig som filmare.

– Jag har ingen regissörsutbildning, jag har ingen teatererfarenhet och sen blev ju ordet regissör och demonregissör så stort bland annat genom Ingmar Bergman. Men jag har aldrig känt mig hemma med det, säger han.

Vad är det som driver dig i ditt berättande?

– Det är så mycket nytt som händer. Rörelsen i ett ansikte där man knappt ser någonting, men ändå betyder det så mycket. Eller i naturen att ett löv, ett spindelnät eller en spindel rör sig. Det var det som fascinerade mig mest när jag började med rörlig bild.

Se Tom Ahlands dokumentär Ett par dagar i november med Jan Troell här.Svtplay kan du även hitta klassiska Troell-filmer som Här har du ditt liv, Ole dole doff, Ingenjör Andrées luftfärd och Il Capitano.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter