Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed spelar Karl-Oskar och Kristina den nya filmatiseringen. Foto: TT & Johan Bergmark

Nu startar inspelningen av den nya Utvandrarna-filmen

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelm Mobergs historia om Karl Oskar och Kristina som lämnar Småland för hoppet om ett bättre liv i Amerika har lästs och älskats av generationer av svenskar. Den har redan blivit både film och musikal, men nu är det dags för ett av våra svenskaste nationalepos att filmatiseras igen – denna gång med en starkare och mindre gudfruktig Kristina.

I veckan startar inspelningen av den nya Utvandrarna-filmen i Västra Götaland. Regisserar gör norrmannen Erik Poppe.

– Vår historia kommer inte fokusera lika mycket på det religiösa som är en väldigt stor del av den andra Kristinas karaktär. Det är mer existentiella frågor och relationer, säger Lisa Carlehed som gestaltar Kristina.

En modern kvinna

Carlehed syftar på Kristina Nilsson i böckerna, hon som är djupt troende, hemkär och den som inte tyar mer. Så även i 70-talsfilmen av Jan Troell och till viss del i 90-talsmusikalen med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Men i den nya filmen blir det annorlunda.

– Det kommer vara en mycket starkare Kristina som till slut kan stå upp för sig själv på ett annat sätt än vad hon kan i böckerna. Det kanske inte var tidsenligt när böckerna skrevs men det har vi valt att förhöja, säger Lisa Carlehed.

Gustaf Skarsgård, som spelar Karl Oskar, har inget emot att hamna lite i skymundan.

– Det tycker jag är rimligt, om man ska aktualisera historien. Det handlar inte om ett feministiskt perspektiv utan om att lägga sig väldigt nära henne och jag tycker att det är rätt sätt att göra det på istället för att man gör en modern kvinna i en annan tid, säger han.

”Göra Karl Oskar rättvisa”

Berättelsen om Utvandrarna blir fortfarande läst i skolan och har kantats av både priser och Oscarsnomineringar. Att ta sig an den skulle rimligtvis kunna medföra en hel del prestationsångest.

– Nej, inte för mig. Det finns alltid press och förväntningar på att göra en bra gestaltning. Men jag känner inte att jag ska axla Max von Sydows arv, jag ställer inte det i relation till hans tolkning. Däremot känner jag en väldig lojalitet mot karaktären från böckerna för jag är också ett Moberg-fan, jag vill också göra Karl Oskar rättvisa.

Ingen småländska

Finns det någon rädsla över att bli jämförd?

– Det är ingen rädsla, jag vet att folk kommer göra det. Men det är inget jag tar hänsyn till, säger Gustaf Skarsgård.

Den småländska dialekten är dock inget som skådespelarna behöver oroa sig för.

– Vi kommer inte att prata småländska. Det är jätteskönt!, säger Lisa Carlehed och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.