Liv Ullman och Max von Sydow i Jan Troells Utvandrarna Foto: TT

De spelar Kristina och Karl Oskar i nya Utvandrarna

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelm Mobergs klassiker blir film på nytt. Och Liv Ullmann är tillbaka i en av rollerna. I september startar inspelningen och nu är det klart vilka skådespelare som tar sig an Karl Oskar och Kristina.

Max von Sydow och Liv Ullmann gestaltade makarna som lämnar den steniga åkern hemma i Småland för ett nytt liv i Nordamerika i Jan Troells filmatisering från 1971. Året därpå kom Nybyggarna, efter Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Nu är det dags igen. 

Regissören Erik Poppe, som tidigare ligger bakom filmer som Utøya 22 juli och Kungens val, gör den nya versionen av Mobergs roman från 1949. 

Huvudrollen som Kristina görs av Lisa Carlehed och Karl-Oskar spelas av Gustaf Skarsgård. 

Liv Ullman är Kristinas mamma

”Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats”, säger Lisa Carlehed i ett pressmeddelande. 

70-talets Kristina finns med också i Erik Poppes version. Liv Ullmann gör rollen som Kristinas mamma, Anna. Även Sofia Hellin finns med i rollistan.

Projektet med den nya filmatiseringen av Utvandrarna tillkännagavs redan för fem år sedan, då med Daniel Espinosa som regissör. Det ändrades sedan och Erik Poppe gick in i projektet när filmens huvudproducent SF Studios köpte regissörens produktionsbolag Paradox 2018.

Inspelningarna startar enligt SF Studios i september och kommer att göras i Västra Götaland, efter att coronapandemin satte stopp för de planerade utlandsinspelningarna, som till stor del skulle ha gjorts i Tjeckien. 

Utvandrarna får premiär på juldagen 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer