Hör Ulrika Hyllerts tankar om domen i videon. I bild: Janne Josefsson/ Ulrika Hyllert.

Janne Josefsson om Estoniafilmarna: Bra att de frias

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson frias i tingsrätten för brott mot lagen om gravfrid vid Estonias vrak. Journalisten Janne Josefsson tycker det är bra, även om han är kritisk till själva dokumentärserien.

– Det är väl bra att de frias, men det viktigaste är att journalister inte har egna lagar utan lyder under samma lagar som alla andra. Sen kan man ibland tycka att det är försvarbart att bryta mot lagen för att en granskning är så viktig. Men då får man vara transparent och beredd att stå sitt kast och argumentera för sin sak i rätten, säger Janne Josefsson.

Han står fast vid sin tidigare kritik av dokumentärserien, som han beskrivit som som en ”snyggt producerad konspirationsteori” i Dagens nyheter.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är mycket positiv till att männen frias.

– Jag känner mig väldigt lättad, domen är väldigt välkommen, säger hon.

”Allvarligt att journalister som utfört sitt jobb åtalas”

Journalistförbundet har hela tiden varit kritiska mot åtalet mot journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson.

– Vi tycker det är väldigt allvarligt att journalister som utfört sitt jobb överhuvudtaget åtalas när det handlar om ett stort allmänintresse, säger Ulrika Hyllert.

Domen slår fast att de två männen frias eftersom rätten bedömer att internationell lag väger tyngre än den nationella Estonialagen som förbjuder undervattensverksamhet.

– Om tingsrätten hade bedömt att Estonialagen var tillämplig så utgår vi ifrån att de hade friats just med anledning av deras syfte när de gjorde undersökningen och det stora allmänintresset som finns, säger Ulrika Hyllert.

Hör Ulrika Hyllerts resonemang i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.