Janne Josefsson och Jan Helin i hård debatt. Foto: SVT

Janne Josefsson: Ska inte SD få debattera i SVT längre?

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en vecka efter den omdebatterade Aktuellt-debatten med högerextrema tidningen Nya Tider är frågan fortfarande het. I dag publicerade DN Kultur ett inlägg där SVT:s programdirektör Jan Helin gav kritikerna rätt. Mycket problematiskt, anser Uppdrag Gransknings Janne Josefsson.

Under onsdagskvällen möttes SVT:s programdirektör Jan Helin och Uppdrag Granskning-profilen Janne Josefsson i Aktuellt för att debattera vilka ramar som bör utgöra gränserna när det är debatt i Sveriges television.

– För något år sedan (när Helin fortfarande vad publisher för Aftonbladet) kallade du Sverigedemokraterna för ett facistiskt parti. Då menar jag, går gränsen där? Ska inte de heller få vara med i debatt i Aktuellt? undrade Janne Josefsson.

Jan Helin svarade i mun på Josefsson:

– Det är väl fullständigt självklart. Det har vi ju nästan dagligen.

Helin: ”Inte en fråga med två sidor”

Bakgrunden till onsdagskvällens debatt handlar om den hårda kritik mot SVT som framförts efter att Aktuellt förra veckan bjudit in och låtit högerextrema tidningen Nya Tider lägga ut texten på bästa sändningstid.

SVT:s programdirektör Jan Helin försvarade under onsdagen kritikerna i en debattartikel publicerad på tidningen Dagens Nyheters debattsida. Aktuellt uppfyllde förvisso sitt uppdrag när det kom till opartiskhet, menar Helin, men man föll hårt på ett annat väldigt viktigt område.

– Låt mig vara tydlig. Jag tycker inte att vi ska ha debatter med nazister på frågan om människors lika värde i Aktuellt. Det är inte en fråga som har två sidor av saken. Vi agerar enligt radio- och tv-lagen och paragrafen om alla människors lika värde, sade Jan Helin.

”Mycket av kritiken välriktad”

Helin återkom flera gånger till det som han menar är själva kärnan i frågan. Problemet med debatten förra veckan, där Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk deltog, är att man sänt signalen om att ”frågan om människors lika värde är något man kan ha lite olika åsikter om”, menar Jan Helin. Det handlar i grund och botten om på vilket sätt man lät Nya Tider vara med och debattera:

– När vi gör det så glider vi av vår värdegrund om alla människors lika värde. Det bekymrar mig. Vi fick kritik för det. Jag tycker mycket av den kritiken var välriktad. Jag är glad över att vi har den här diskussionen, sade Jan Helin i Aktuellt på onsdagen.

Uppdrag Gransknings Janne Josefsson vidhöll ändå att han läst in budskapet i Helins debattartikel som något slags förklaring om att extremister inte ska kunna ges utrymme i SVT:s debattprogram.

– Du har stora problem när en redaktion uppfattar det på det sättet, jag läser det på det sättet. Men jag är jätteglad om du blir tydlig här om att vi ska kunna ha debatter även med dem vi inte tycker om, sade Josefsson och dundrade vidare med blicken spänd i programdirektör Helin:

– Public service är något annat än en privat tidning!

Josefsson fick sista ordet

Jan Helin återkom ånyo till sin ståndpunkt i frågan, sade under onsdagskvällens debatt att han har ”100 procent förtroende för Aktuellt-redaktionen” och att det är viktigt att man pallar hålla debatten om vad man bör och inte bör ägna sig åt.

– Vi kommer bli bättre av det här. För låt oss vara eniga om en sak, vi var inte jättebra i torsdags kväll.

Varpå Josefsson frågade:

– Har du förtroende för oss?

– 100 procent, svarade Helin

– Då hör du ju vad vi säger, och hur vi uppfattat detta, avslutade Uppdrag Gransknings Janne Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.