Peter Wolodarski om SVT:s Aktuelltdebatt: ”Oerhört slappt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Aktuellt har fått kraftig kritik efter intervjun med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är en av kritikerna och går hårt åt Aktuellts ansvariga utgivare Ulf Johansson i en debatt om debatten.

–  Jag tycker att det var ett oerhört slappt redaktionellt arbete med ett viktigt ämne. Det är väl belagt och dokumenterat vad den här tidningen och de här grupperna står för, säger Peter Wolodarski i debatten som spelades in i eftermiddags.  

DN:s chefredaktör menar vidare att det inte hade krävts många researchsamtal för att ta reda på mer.

– De flesta vet inte vad det här är för tidning och tittade man på Aktuellt i går så blev det en debatt där en sida framställde på ett visst sätt och en annan sida på ett annat sätt. Kontentan blev att de här personerna framstod som helylledemokrater och svärmorsdrömmar, säger Peter Wolodarski.

”Antisemitismen är stark”

Ulf Johansson menar att SVT i inslaget som sändes inför gårdagens debatt gett en gedigen bakgrund av Suk och Nya Tider, där kopplingarna till Nationaldemokraterna och nazistiska rörelser redovisades.

Peter Wolodarski håller inte med.

– Det var otydligt med formuleringar som ”många anser att” och SVT slog inte fast någon egen fakta i saken.

– Säpo håller koll på de här grupperingarna. Det handlar om vit makt-miljön, en gruppering där förintelseförnekare verkar, antisemitismen är stark och konspirationsteorier frodas. Det är i grunden antidemokratiska strömningar, inget som man bara kan hantera som vilken debatt som helst – som om man är för eller emot att återinföra fastighetsskatten.

”Tajtare intervju”

Ulf Johansson medger att själva formen inte blev bra.

– Vi skulle ha gjort en tajtare intervju med Nya Tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.