Tove Jansson 1914 – 2001 Foto: Making MoviesVisa alla (2)
Visa alla (2)

Japansk park döps efter Tove Jansson

Uppdaterad
Publicerad

Staden Hanno i Japan fortsätter satsa på Mumin. En temapark är redan under uppbyggnad och förväntas öppna 2019, och nu döper staden en ytterligare park efter de vida omtyckta figurernas upphovsperson Tove Jansson.

Författaren och konstnären Tove Jansson var själv delaktig i utformningen av den grönskande parken i staden Hanno utanför Tokyo. Parken blev färdig på 90-talet men nu har stadsledningen bestämt sig för att även döpa den efter Mumin-skaparen, skriver Helsingin Sanomat. Det nya namnet är Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park.

I samma stad pågår även arbetet med en temapark för barn i Mumintrollens tecken, som väntas öppna 2019.

Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park

Stark relation till Japan

Tove Jansson skapade figurerna på 40-talet, men deras stora internationella genombrott kom via den animerade tv-serien ”I Mumindalen”(1990-1991) som var en japansk samproduktion. Serien sändes i över 100 länder.

Manuset skrevs av Akira Miyazaki och Shozo Matsuda och Tove Jansson var själv nöjd över resultatet – även om en del kritiker menade att Janssons ursprungliga, filosofiska koncept delvis fick ge vika för ett mer familjeanpassat format.

Läs mer: Tove Jansson i SVT:s ”Öppet arkiv”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer