Kent Ekeroth. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

”Järnrörsfilmens” upphovsrätt prövas av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

SVT gjorde intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att visa den så kallade ”järnrörsfilmen”, beslutade Patent- och marknadsöverdomstolen i juli. SVT överklagade till Högsta domstolen som nu beviljar prövningstillstånd.

”Högsta domstolen har beslutat att meddela prövningstillstånd i ett mål där en mobilfilm använts vid nyhetsrapportering utan samtycke från den som hade filmat”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Patent- och marknadsöverdomstolen kom fram till att SVT skulle betala sverigedemokraten Kent Ekeroth för att ha använt en mobilfilm han ägde upphovsrätten till, den så kallade ”järnrörsfilmen”. SVT överklagade till Högsta Domstolen som nu beviljar prövningstillstånd.

Pågått sedan 2015

Patent- och marknadsöverdomstolen slog fast att SVT ska betala Ekeroths rättegångskostnader på cirka 190 000 kronor, samt ersätta honom för användningen av filmen.

Tvisten mellan SVT och Kent Ekeroth har pågått sedan 2015.

Enligt Kent Ekeroth gjorde sig SVT skyldigt till ett intrång i rättighet i upphovsrättslagen. SVT å sin sida har hävdat att återgivningen av mobilfilmen bör omfattas av de inskränkningar i upphovsrättslagen som finns bland annat i samband med nyhetsrapportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer