Jeanette Bonnier. Foto: SVT

Jeanette Bonnier är död

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Bonnier avled i helgen 82 år gammal. Hon ägde ensam en tiondel av Bonnierkoncernen och satt i styrelsen för Expressen, DN och Svensk Filmindustri och på hennes initiativ startades Bonniers konsthall 2006. För två år sedan avslöjade hon att hennes arv inte kommer tillfalla familjen, utan en stiftelse som årligen ska dela ut avkastningen till konstnärer, forskare och förföljda journalister.

Jeanette Bonnier föddes 1934. Hon var dotter till bokförläggaren Albert Bonnier jr och var koncernens största delägare med en tiondel av aktierna.

Hon jobbade som reporter på Expressen på 50-talet och arbetade även på tidningarna Bildjournalen, Veckojournalen och Filmjournalen.

Stiftelse till stöd för unga konstnärer

Hennes dotter, konstnären Maria Dahlin, avled i en bilolycka 1985 endast 20 år gammal. Till hennes minne grundade hon Maria Bonnier Dahlins stiftelse.

I SVT-programmet min sanning 2012 berättade Jeanette Bonnier öppenhjärtigt om sorgen.

– Om det värsta någon gång har hänt dig, så är du inte rädd för någonting, det finns inget som kan skrämma dig längre, för det värsta har redan hänt, sa Jeanette Bonnier då.

Hon berättar också att hon grundade stiftelsen för att på något sätt få behålla sin dotter.

– Hon hade bestämt sig för att bli arkitekt, men hon målade också och hon hade ställt ut med Keith Haring, så det var naturligt för mig att göra det i hennes namn, för att ge till unga konstnärer, för att hon var så ung.

Konsten livsviktig

2006 startade stiftelsen också Bonniers konsthall.

– För Jeanette Bonnier var konsten livsviktig. Hon följde och förstod konstnärers arbete, var deras vän och stöttade dem, skriver konsthallschefen Sara Arrhenius på konsthallens Facebook-sida.

Jeanette Bonnier har betytt mycket både för konsten och för medierna i Sverige. Expressen flaggade på halv stång i helgen och tidningens chefredaktör Thomas Mattsson skrev en minnestext där han hyllade hennes rättframhet.

I Dagens Nyheter säger konstnären och förra Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman att Jeanette Bonnier var ”...vild för att vara i den position hon varit i” och Karin Mamma Andersson berättar att Jeanette Bonnier var väldigt viktig för henne i konstnärskapets tidiga år.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till Kulturnyheterna att det var just konsten och journalistiken som betydde något för Jeanette Bonnier.

”Skulle vara jävligt bra”

– Hon var en kraftfull och engagerad människa för vilken journalistikens själva innehåll var det viktiga. Även om hon såklart lyssnade på information om siffror och ny teknik så var det journalistiken i sig som betydde mest. 'Och den skulle va jävligt bra', kunde hon säga, berättar Wolodarski.

I maj fyller Maria Bonnier Dahlins stiftelse 30 år.

– Hon såg mycket fram emot det. Både för att hedra minnet av dottern och också alla de unga konstnärer hon lyft fram under de här decennierna.

Jeanette Bonnier var en av Sveriges rikaste personer, god för miljarder, berättade för två år sedan att hennes förmögenhet inte skulle tillfalla släkten, utan gå till en stiftelse till hjälp för konstnärer och hotade journalister.

– När hon pratade om det fria ordet var det inget hon bara sa, säger Peter Wolodarski. Hon brann för journalistiken och för konsten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.