Danska konstnären: ”Kalla in kinesiska ambassadören till samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongs universitets beslut att plocka bort den kända skulpturen Pillar of shame av den danska konstnären Jens Galschiøt har väckt starka reaktioner. Nu ökar trycket på danska utrikesministern att sätta ner foten mot Kina.

– Jag vill att han kallar in kinesiska ambassadören till samtal, säger Jens Galschiøt till Kulturnyheterna.

Jens Galschiøt får medhåll från flera danska politiker i sitt krav på utrikesministern Jeppe Kofod (S) att kalla in den kinesiska ambassadören i Danmark till ett möte om hanteringen av Pillar of shame. Det rapporterar tidningen Politken.

Konstnären, som sedan en tid tillbaka har inreseförbud till Kina, har skrivit ett öppet brev till myndigheterna i Hongkong där han understryker att Hongkongs universitet aldrig har betalat för skulpturen och att han därmed har äganderätt till den.

– Det är glädjande att många av de politiska partierna har slutit upp bakom mig. Det ökar pressen på Socialdemokraterna att göra något, säger Jens Galschiøt.

Politiker hakar på

Søren Espersen i nationalistiska Dansk folkeparti hakar på kraven från Galschiøt och vill att den kinesiska ambassadören ger en förklaring till varför skulpturen, som är ett minnesmärke efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989, ska plockas bort.

”Även om det väcker uppseende ska vi inte dansa efter Kinas pipa”, säger han i ett uttalande.

Även Martin Lidegaard i socialliberala Radikale venstre och Uffe Elbæk i Frie grønne tycker att Jeppe Kofod genom den kinesiska ambassadören måste säkra att skulpturen kommer hem till Danmark i fint skick, om den ska flyttas.

Skulpturens framtid

Jens Galschiøt fruktar att skulpturen kommer att förstöras inom en snar framtid om ingenting görs, och just nu för han en diskussion med universitet i Hongkong genom sin advokat om vad som ska hända med den. Han vill gärna själv komma och hämta hem skulpturen till Danmark, trots sitt inreseförbud.

Men allra helst vill han att skulpturen ska få stå kvar.

– Det är ett viktigt monument över massakern på Himmelska fridens torg. Hågkomsten av det förtjänar åtminstone sex kvadratmeter på kinesiskt territorium, säger han Jens Galschiøt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.