Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Statyn påminner oss om brottet regimen begått” – bilder från i somras visar Hong Kongstudenter rengöra statyn till minne av offren.

Universitet i Hongkong tar bort minnesstaty för Himmelska fridens torg

Uppdaterad
Publicerad

Statyn uppfördes till minne av demonstranterna på Himmelska fridens torg och har stått på universitetsområdet i mer än två decennier. Nu har Hongkongs universitet beslutat att den kända statyn ”Pillar of Shame” ska plockas bort.

Den åtta meter höga kopparstatyn föreställer 50 ångestfyllda ansikten och torterade kroppar staplade på varandra. Den uppfördes till minne av protesterna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989, och är gjord av den danske skulptören Jens Galschiøt.

Inte erkänt – och förbjudet att högtidlighålla

I år är det 32 år sedan händelserna vid Himmelska fridens torg, då kinesiska styrkor öppnade eld mot demonstranter och hundratals människor dog. Protesterna handlade främst om demokrati, mänskliga rättigheter och en ökad press- och yttrandefrihet.

”Pilar of Shame”, eller ”Skammens pelare” på svenska, har funnits på universitetsområdet till Hongkongs äldsta universitet i över 20 år.

Universitet uppger att begäran om att ta ner statyn är ”baserad på den senaste riskbedömningen och juridisk rådgivning”, skriver nyhetsbyrån AFP.

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet, och det styrande kommunistpartiet har fortfarande inte erkänt att någon massaker ägt rum. Fram tills nyligen har Hongkong och Macau varit de enda regionerna på kinesiskt territorium där det varit tillåtet att uppmärksamma årsdagen.

”Så Honkong fungerar nu”

Skulptören Jens Galschiøt säger i en kommentar enligt AFP att han är chockad om det finns planer på att ”vanhelga” det enda minnesmärket för en så viktig händelse i kinesisk historia samt att avlägsnandet av statyn illustrerar den pågående rensningen av oliktänkande i regionen.

– Jag önskar att pelaren stannar i Hong Kong, på samma plats som den står i dag, säger Galschiøt.

Enligt The Guardian har grupper och platser kopplade till uppmärksammandet av massakern blivit det senaste målet för den nationella säkerhetslagen som Kina införde förra året.

I somras greps Chow Hang Tung, en av de framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong, efter att ha uppmärksammat årsdagen den 4 juni.

– Det är så Hongkong fungerar nu. Kämpar du för demokrati i en auktoritär regim är det oundvikligt att du blir gripen, sa aktivisten till BBC innan hon greps.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.