Sandra Kassman spelar rollen som Jesus i den feministiska tolkningen av Jesus christ superstar Foto: Adam Gardelin

Kvinnlig Jesus för feministisk kamp i ny Jesus Christ superstar

Uppdaterad
Publicerad

Under Europride som drar igång på fredag, den 27 juli, intas Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm av en uppsättning av Andrew Lloyd Webbers klassiska musikal Jesus Christ superstar. Men den här gången i ny tappning. Könsrollerna är omvända – både Jesus och lärjungarna är kvinnor och musikalen har en tydlig feministisk inriktning.

Originaluppsättningen porträtterar de sista veckorna i Jesus liv, men ur ett anakronistiskt perspektiv. Där Andrew Lloyd Webber och Tim Rice satsade på rockopera, har den här ensemblen lagt till en ytterligare aspekt.

De har helt enkelt har bytt plats på karaktärernas könsroller och presenterar dessutom musikalen i feministisk tolkning där de drar paralleller mellan Jesus kamp och feministisk kamp.

– Vi har valt att skildra den här historien som en feministisk grupp som gör motstånd mot det prästerliga patriarkatet, säger Adam Gardelin som är regissör för projektet.

– Vi har lekt med tanken ”tänk om Jesus var en kvinna” och ”tänk om någon skrev om historien längs vägen”, säger Maja Malm, som är koreograf och spelar rollen som Herodes.

Se mer från repetitionerna, med Sandra Kassman, Ida Tobiasson och Teodor Wickenbergh som spelar Jesus, Judas och Maria i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.