Foto: Sveriges Radio

Åkesson: ”Hade jag varit chef hade jag lagt ned P3 direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens Morgonpasset i P3 säger Sverigedemokraternas partiledare att han bara är där för att han måste, och att ”hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt”. Nu kommenterar SD-ledaren utspelet.

Morgonpasset intervjuar alla partiledare inför valet, denna onsdagsmorgon hade turen kommit till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Precis som tidigare partiledare gjort, introducerades Åkesson av Christopher Garplind från satirprogrammet Tankesmedjan.

– Han är lite av Sveriges Oprah, en viktpendlare av rang. Det här gör Jimmie till en förebild för alla mulliga killar med lite kraftig benstomme som mig själv, säger bland annat Christopher Garplind.

”Skitkanal”

Efter introduktionen går man över till nyheter. När man väl är tillbaka till radioprogrammet inleder programledarna med att berätta att det är lite dålig stämning i studion som Jimmie Åkesson just äntrat.

– Det var ungefär det jag hade förväntat mig av den här skitkanalen jag nu är med i, säger Jimmie Åkesson när han blir ombedd att kommentera satiren om sig själv.

”Vänsterliberal smörja”

Han berättar att han ”ställer upp” på intervjun för att han måste.

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan. Jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.

Men sedan vänder han.

– Jag lyssnar faktiskt på P3 ibland, en del humorinslag är ju genialiska, säger Jimmie Åkesson.

Svarar varken ja eller nej

Till TV4 och flera andra medier säger SD-ledaren att han inte har någon intention att lägga ner public service-medier.

– Man borde kanske sälja den till kommersiella intressen, för det är ju en kommersiell kanal egentligen, säger Åkesson.

På frågan om Åkesson vill ”lägga ner några andra medier” svarar han:

– Jag vill inte lägga ner medier, jag betonade också det i intervjun, att om jag hade varit chef hade jag velat ändra, men jag är inte det, jag är politiker. Jag lägger mig inte i vilka medier som finns, säger han.

I ett inlägg på Facebook, publicerat under eftermiddagen, kommenterar partiledaren sina uttalanden i Morgonpasset.

”Hade jag varit chef på SR hade jag lagt ner P3. Det är inte detsamma som att jag i egenskap av politiker tänker avskaffa tryck- och yttrandefriheten. Sådana påståenden är bara tramsiga”, skriver Åkesson.

SR:s vd kommenterar

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kommenterar Jimmie Åkessons uttalande och säger att det inte finns några planer på att lägga ner P3.

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som vd, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna söker Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna och public service

Sverigedemokraterna har inget skrivet om public service i varken sin valplattform eller skuggbudget inför hösten 2018.

I slutet av 2017 röstade Sverigedemokraterna ner en motion om att public service bör läggas ner under sina landsdagar i Norrköping. Det fanns dock ombud som beskrev SVT och Sveriges Radio som ”vänstervridet” och ”socialistisk koloss”, rapporterade TT då.

I mars i år ändrade SD inställning till public serviceutredningen. Efter att först hållit med de andra sju partierna om att licensavgiften borde fasas ut, ändrade man sig. Gruppledare Mattias Karlsson uttalade sig under en valkonferens i slutet av mars om public services finansiering:

– Det är en frihet att kunna välja bort åsikter och medier man ogillar. Därför har partiledningen landat i att – trots tidigare signaler från partiet – säga nej till att överge licenssystemet och införa en tvingande skatt. I synnerhet så länge bristerna i objektiviteten och public service granskningsfunktion inte åtgärdats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.