Foto: Anders Mohlin

Pontus Mattsson: ”SD vill se större kontroll av innehållet i public service”

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Mattsson är politisk reporter på SVT, har följt Sverigedemokraterna sedan 2006 och skrivit en reportagebok om partiet. Såhär tycker han att man ska se på Jimmie Åkessons uttalanden om att Sveriges Radios P3 är ”vänsterliberal smörja”.

Hur ska man tolka SD:s uttalanden?

– Jag tror att det visar hans spontana irritation över P3. Sverigedemokraterna har under lång tid ogillat public service i allmänhet och P3 i synnerhet. De betraktar dem som politiska motståndare som behandlar SD hårdare än andra partier.

Hur ser Sverigedemokraterna på Public Service?

– I grunden är de väldigt kritiska mot public service. I höstas svängde de och sa ja till skattefinansierad public service och tryckte på att bolagen har bra lokalbevakning, mycket innehåll på svenska och att det skulle riskera att bli en amerikanisering med enbart kommersiella medier. Då var de, likt de andra partierna, för skattefinansierad public service.

– Sedan dess har de svängt, det blev en stor debatt i partiet och i dag är hållningen att om publice service ska vara skattefinansierat måste man organisera om och det SD vill se är större kontroll av innehållet, säger Pontus Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.