Ska teckningen eller liknande alster förbjudas krävs ny svensk lagstiftning mot hädelser och andra religionskränkningar.
– I dag är detta helt klart inte förbjudet. Ska det bli det krävs en ny lag. Då krävs en utredning och ett förarbete för att införa ett förbud för kränkning av religioner, säger Lambertz till TT.
Dämpad Aldebe
Publiceringen av teckningen i Nerikes Allehanda (NA) anmäldes av bland andra Sveriges Muslimska Förbund och Förenade Islamiska Föreningar i Sverige. De ville att justitiekanslern (JK) skulle åtala för hets mot folkgrupp och att ansvarige utgivaren Ulf Johansson skulle ställas inför rätta.
Så blir det alltså inte. Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund, är dämpad men har förståelse för JK:s beslut.
– Han följer lagtexten och har ingen annan möjlighet, säger Aldebe till TT.
Medlemmarna i förbundet kommer att bli besvikna men acceptera beslutet, tror han, men befarar att det kommer att göra stämningen mot muslimer i det svenska samhället hätskare.
Aldebe tycker också att lagen är tandlös, och borde inkludera ett förbud mot det han ser som islamofobi.
– Vi måste nu försöka hitta andra möjligheter att gå vidare. Eventuellt går vi till Europadomstolen, säger han.
Krävs hot, avsky
I JK-anmälan ansåg anmälarna att teckningen, helt enligt lagens formulering, ”uttrycker missaktning för en folkgrupp”. I beslutet konstaterar dock Lambertz att begreppet ”missaktning” enligt Tryckfrihetsförordningen måste tolkas med viss försiktighet. Även sådant som en bred allmänhet uppfattar som stötande måste ges ett ”vidsträckt utrymme”.
– Termen missaktning i lagen tolkas mycket strängt. Det krävs hot, avsky, eller mycket starkt kränkande uttryck för att det ska vara brottsligt. Att man ritar av profeten på det här sättet når inte upp till de kraven, säger Lambertz.
– Att det sedan kan uppfattas som kränkande är en helt annan sak. Det är ordet hets i lagen om hets mot folkgrupp man ska fokusera på.
TT