JK Rowling. Foto: TT

JK Rowling försvarar sig själv i hbtq-bråk

Publicerad

Harry Potter-författaren JK Rowling har skrivit en essä till sitt eget försvar sedan hon i ett par dagars tid anklagats för att vara transfobisk.
”Jag skriver detta utan uppsåt att förvärra läget”, skriver Rowling.

I essän, som är publicerad på författarens hemsida , skriver hon bland annat att hon undrat över om hon inte själv hade blivit transperson om hon fötts 30 år senare.

”Lockelsen i att fly det kvinnliga hade varit enorm. Om jag funnit den gemenskapen och stödet på nätet som jag inte hade i min omedelbara närhet tror jag att jag hade kunnat övertalas till att bli den son min far öppet sagt att han föredragit”.

Kritiserad av kollegor

Rowling, som har stött på kritik från en rad kollegor och skådespelare som jobbat med filmer som bygger på hennes böcker, som Daniel Radcliffe och Eddie Redmayne, skriver även att hon tror på både yttrandefrihet och att trans-aktivism riskerar att sudda ut den juridiska definitionen av kön och ersätta den med genus. Det kan enligt henne få betydande negativa konsekvenser för flera kvinnofrågor hon är engagerad i, till exempel kvinnor i fängelse och kvinnliga offer för misshandel i hemmet.

Ångrar ingreppet

Författaren skriver även att hon oroas av ”den explosionsartade ökningen” i antalet unga homosexuella kvinnor som genomgår könskorrigering på grund av exempelvis homofobi, liksom av att alltfler också ångrar ingreppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer