Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reportern Kovan Alshawish berätta om när polisen ingrep mot honom när han jobbade i Rinkeby. Foto: Fredrik Sandberg TT/SVT

JO riktar kritik mot polisen för ingripande mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Det var under förra året som beväpnade poliser ingrep mot SVT-journalister som filmade vid polishuset i Rinkeby. Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) Polismyndigheten för ingripandet.

SVT-reportern Kovan Alshawish var på plats vid polishuset i Rinkeby tillsammans med sin kollega för att fotografera klippbilder till ett inslag. Då kom flera poliser fram till honom och hindrade honom från att filma och höll kvar honom på platsen.

– De började ifrågasätta vem jag var och varför jag var där, säger han.

Han visade sitt pressleg och visade dem bilen med SVT-logotypen där hans kollega satt och förklarade att de skulle ta några klippbilder till ett inslag. Poliserna tog tag i hans handleder, tog ifrån honom hans kamera och krävde att få granska innehållet i kameran. 

– I början tänkte jag att det var ett missförstånd. Men det var inget missförstånd. De visste att jag var journalist, säger Kovan Alshawish.

JO ser allvarligt på händelsen

Nu riktar JO kritik mot Polismyndigheten för ingripandet och konstaterar att det saknades lagliga förutsättningar för att ingripa mot journalisterna i brottsutredande syfte och att ta kameran i beslag.

”JO ser allvarligt på det inträffade och kritiserar Polismyndigheten för det”, skriver JO i beslutet och konstaterar också att Kovan och hans kollega hindrades i sitt arbete och att anskaffarfriheten har kränkts.

JO riktar också kritik mot att polisen inte har dokumenterat händelsen.

”Avsaknaden av dokumentation kan vidare uppfattas som att de inblandade befattningshavarna ville dölja det felaktiga ingripandet.”, skriver JO i beslutet.

Kunskapsluckor

Geronimo Åkerlund var ansvarig utgivare och redaktionschef för SVT Stockholm vid tillfället och han menar att polisens ingripande tyder på kunskapsluckor bland poliser.

– De måste veta vad de får och inte får göra, och hur lagarna ser ut. Är det någon som ska veta det så är det ju polisen, säger han.

Han är positiv till JO:s beslut och hoppas att polisen nu tar till sig av kritiken.

Ola Österling, pressekreterare för Polismyndigheten, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att polisen i region Stockholm har tagit del av JO:s beslut och har påbörjat en analys av dess delar. Han skriver också att de ser allvarligt på den kritik som JO framför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.