Johanna Koljonen får Roks-pris

Publicerad

Journalisten och författaren Johanna Koljonen får priset Årets kvinnogärning 2011 av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

Roks skriver att hon ”på ett modernt, innovativt och modigt sätt har satt fingret på något som samhället tidigare dragit sig för att tala högt om: sexuella övergrepp i vardagen.”

Koljonen får priset för twittertråden #prataomdet, som tidigare belönats med Stora journalistpriset i kategorin årets förnyare – och som har knoppat av sig i en bok.

”Ganska förvånande”
– Det känns enormt stort och ganska förvånande. Jag tänkte nog inte på frågan som en kvinnofråga utan mer som en människofråga. Men under #prataomdet-samtalets gång insåg jag också att mycket av det dåliga eller farliga sexet har orsaker som har med kulturella förväntningar på könsrollerna att göra, säger Koljonen i en kommetar.

Johanna Koljonen tycker samtidigt att utmärkelsen är en bekräftelse eftersom en del kritiker av #prataomdet ska ha påstått att det handlade om ett ”koketterande” som saknade koppling till verkligt utsatta.
– Om tjej- och kvinnojourerna tycker det var viktigt, då VAR det viktigt! menar Koljonen.

TT/Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer