Johannes Anyuru. Foto: TT

Anyuru: Pris från Akademien skänker varken ära eller heder

Uppdaterad
Publicerad
Författaren Johannes Anyuru tilldelas Doblougska priset av Svenska Akademien. Men Anyuru hyser dubbla känslor inför att ta emot ett pris av institutionen vars anseende och trovärdighet nu ifrågasätts.

Doblougska priset delas årligen ut av Svenska Akademien till två svenska och två norska pristagare. Varje pristagare mottar 200 000 kronor.

Under onsdagen tillkännages det att författaren Johannes Anyuru är en av pristagarna. Samma dag skriver Anyuru i Dagens Nyheter att han övervägt att inte ta emot priset, men trots allt kommit fram till att göra det. Anledningen till att han tvekat är de anklagelser om våldtäkt och sexuella ofredanden som riktats mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som är gift med en av akademiledamöterna.

”Vad som skett är skamligt”

”Jag vet inte om jag är den första att få ett pris av Akademien sen krisens senaste, mest akuta fas inleddes, men jag vet att jag inte är ensam om att uppleva att ett sådant pris numera varken skänker ära eller heder åt mottagaren utan istället drar in denne i just en fruktansvärt obehaglig otydlighet: eftersom Akademien inte tycks förmögen att göra det måste jag säga: Jag tror på de arton kvinnorna. Vad som har skett är skamligt”, skriver Johannes Anyuru i Dagens Nyheter.

Kritiserar Akademiens agerande

Johannes Anyuru riktar hård kritik mot Svenska Akademiens agerande efter det att anklagelserna mot Jean-Claude Arnault blev kända.

”Det borde inte ha varit svårt för Akademien att ta sitt ansvar som institution och markera ett tydligt avstånd ifrån Kulturprofilens handlingar utan att ledamöter senare i intervjuer halvt tog tillbaka eller slätade över det hela”, skriver han.

Jean-Claude Arnault har nekat till alla anklagelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer