Komikern John Cleese är framför allt känd från serierna Fawlty Towers och Monty Python. Foto: Claudio Bresciani/TT

John Cleese reder ut vad som är okej att skämta om i nytt TV-program

Uppdaterad
Publicerad

I TV-programmet Cancel me, kommer den brittiska komikern John Cleese att utforska cancel-kulturen genom att bland annat intervjua kändisar som blivit ”cancelled”, detta rapporterar flera medier, bland annat The Guardian.

Kan man skapa bra komedi utan att någon tar illa upp?

Detta är den huvudsakliga frågan i komikern John Cleeses nya TV-program: Cancel me, som kommer att sändas på brittiska Channel 4.

Komikern, som framför allt är känd från Monthy Python och Fawlty Towers, kommer i programmet att intervjua personer som uppger sig ha bidragit till eller blivit utsatta för cancel-kultur, det vill säga att man berövar personer, oftast kändisar, sina plattformar efter att de yttrat kontroversiella åsikter. Enligt komikern vill man försöka förstå varför en ny ”woke” generation försöker skriva om reglerna för vad man får säga och inte.

– Jag är glad över att få chansen att på TV utforska aspekterna kring det så kallade politisk korrekthet. Det finns så mycket jag verkligen inte förstår, som den oklanderliga idén av att ”nu ska vi alla vara snälla mot varandra”, har utvecklats och blivit absurd, säger John Cleese i ett pressmeddelande.

Anklagades för rasism

Vilka kändisar som kommer att medverka i programmet har man ännu inte meddelat. Men vad man vet är att John Cleese själv fått ta emot stor kritik. I juni 2020 röt Cleese till efter att brittiska TV-företaget, UKTV, valt att inte sända ett avsnitt av komikerns serie Fawlty Towers, då man ansåg att avsnittet innehöll flera rasistiska kommentarer som yttrades av karaktären Major Gowen mot västindiens cricketlag.

– Om man lägger nonsens i någons mun som du vill skämta om, sprider du inte deras åsikter. Du skämtar om dem. Major (Gowen) var en gammal fossil från flera decennier sedan. Vi stödjer inte hans åsikter. Vi gör narr av dem. Om folk är för dumma för att fatta det, vet jag inte vad jag ska säga, sa John Cleese till tidningen The Age i samband med att avsnittet togs bort.

Cancel me, har ännu inget premiärdatum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer