Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jon Skolmen och Lasse Åberg – ett radarpar i svensk humorhistoria tack vare filmerna om Stig-Helmer och den av Skolmen spelade karaktären Ole Bramserud Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Norske skådespelaren Jon Skolmen är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Jon Skolmen är död. Han somnade in under torsdagskvällen, skriver NRK. I Sverige var han framför allt känd för sin roll som Stig-Helmers resekamrat i Sällskapsresan.
– Vi hade väldigt kul ihop. Vi kom väldigt bra överens och vi har ändå spelat in sju filmer ihop. Han var en väldigt empatisk och varm person, säger vännen och kollegan Lasse Åberg till SVT Nyheter.

Jon Skolmen var en av Norges mest folkkära skådespelare under flera årtionden.

Han började sin karriär som lärarvikarie men började redan 1963 arbeta på NRK. Där blev han bland annat ett känt ansikte genom det norska barnprogrammet ”Jon med skrivmaskinen”.

Medverkade i julkalender

Redan 1978 medverkade han i en julkalendern Julius Julskötare på SVT tillsammans med bland annat Björn Skifs.  Men det var med rollen som Ole Bramserud i Sällskapsresan-filmerna som han nådde sina största framgångar i Sverige.

I Norge har han samtidigt arbetat med teater, revy och som röstskådespelare. Han gjorde en av de norska rösterna i ”Finding Nemo”, skriver NRK.

Lasse Åberg: ”Vi hade mycket kul ihop”

Jon Skolmens vän och kollega Lasse Åberg berättar för SVT Nyheter att han nåddes av dödsbeskedet under torsdagskvällen.

– Det var inget kul besked. Han har varit en del av mitt liv under en väldigt lång tid och vi har haft mycket kul ihop under 40 år, säger Lasse Åberg.

De två kollegorna har totalt spelat in sju filmer ihop. Den första Sällskapsresan-filmen kom redan 1980.

– Jag visste att han inte mådde så bra. Vi gjorde en musikal med sällskapsresan förra året och då kom han inte på premiären. Det hade han absolut gjort i vanliga fall. Hans dotter kom och berättade då att han inte var i toppform.

Blev 78 år

Jon Skolmen var yrkesverksam långt in på 2000-talet och medverkade bland annat i Göta Kanal 3 under 2009 och den sista Sällskapsresan-filmen ”The Stig-Helmer Story” som kom 2011.

I en intervju 2015 sade han att han njöt av pensionärslivet.

– Jag känner att jag har gjort mitt och har inga planer på att stå på scenen igen. Jag är en lat pensionär och är väldigt nöjd med det, sade han då, enligt NRK.

Jon Skolmens familj var närvarande när han somnade in på torsdagskvällen. Backstage Management, som representerade skådespelaren, har bekräftat dödsfallet. Jon Skolmen blev 78 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer