Ny serie skildrar bankrånaren Clark Olofssons liv. Foto: Netflix/Joakim Hallgrim Rückert/SVT

Jonas Åkerlund: ”Det är Clarks liv och Sverige på steroider”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dramaserie i sex delar skildras den ökände bankrånaren Clark Olofssons hektiska liv. Serien är löst baserad på hans självbiografi och i rollen som den karismatiske brottslingen syns Bill Skarsgård. 

– Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittad och skarvad. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider, säger regissören Jonas Åkerlund.

Clark Olofsson är bankrånaren och svindlaren som bland annat gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet efter Norrmalmstorgsdramat 1973, där gisslan fattade sympati för förövaren.  

Serien som snart har premiär regisseras av Jonas Åkerlund och är löst baserad på Olofssons självbiografi “Vafan var det som hände” från 2015. På ett humoristiskt och intensivt sätt skildras ett hektiskt och utsvävande liv kantat av brott och otaliga kärleksaffärer.

– Det finns säkert tusen sätt att berätta den här historien på, men jag kände ganska tidigt att Clark är charmig och rolig och det är en tid som vi kan se tillbaka på som är så himla annorlunda mot vad vi vet idag. Och då blir det ganska kul med poliser med batonger och lite Kling och Klang, säger Jonas Åkerlund.

“En person många har träffat”

I rollen som Clark Olofsson syns skådespelaren Bill Skarsgård som gör en porträttlik gestaltning av en människa som följde sina egna nycker utan att bry sig om andra.

– Karaktären Clark är en person som jag tror många kanske har träffat eller känner. Det kan vara din galna farbror, ditt ex eller bästa kompis. Man känner de här människorna som gör fel hela tiden, men man går på det och förlåter dem om och om igen, säger Bill Skarsgård och fortsätter:

– Man kunde nog ha hur roligt som helst med en sådan människa, tills det inte alls är kul längre.

Serien ”Clark” har premiär på Netflix den 5 maj.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.