Frida Westerberg operativ chef och vice vd på SF Studios. Foto: Bonnier/Peter Jönsson

Jonas Fors sparkas från SF Studios

Uppdaterad
Publicerad

Styrelseledamoten Ulrika Saxon bekräftar för Kulturnyheterna att SF Studios vd Jonas Fors lämnar sin tjänst med omedelbar verkan.

Efter Kulturnyheternas granskning av filmbolaget SF Studios avgår Jonas Fors som vd, det säger Ulrika Saxon, affärsområdeschef på Growth Media på Bonniers till Kulturnyheterna.

– Vi har kommit till slutsatsen att Jonas Fors efter de gångna veckorna inte har förutsättningarna att fortsätta som vd, säger Saxon.

– Vi bedömer att han, trots sin yrkesskicklighet och det fina jobb han gjort för SF, har visat brist på omdöme efter de gångna veckornas utveckling, fortsätter hon.

Frida Westerberg, operativ chef och vice vd på SF Studios, går in som tillförordnad vd, skriver Bonnier i ett pressmeddelande.

– Frida Westerberg kliver in som tf vd och fortsätter på den inslagna vägen tillsammans med ett starkt ledningsteam och många medarbetare, säger Ulrika Saxon.

Efter Kulturnyheternas granskning

Beskedet kommer efter Kulturnyheternas avslöjanden i veckan om att det råder en en sexistisk och rå grabbkultur i ledningen på SF Studios. En lång rad källor inom branschen och företaget har också vittnat om delar av filmbudgetar som hamnar i företagets egna fickor, avhopp från bolaget och lyxfester på tvivelaktiga nattklubbar och lyxbåtar.

Sen Jonas Fors tillträdde som vd på SF Studios 2013 har ett 20-tal kvinnor, många med högt uppsatta positioner, sagt upp sig eller blivit uppsagda. Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera källor med god insyn i företaget och alla ger en samstämmig bild: om ett företag med en inhuman människosyn och en rå jargong.

Hannes Holm en av få som trädde fram

En stor del av kritiken har handlat om att SF tar en onormalt stor del av filmbudgeten och stoppar in i det egna bolaget, innan filmproduktionen kommer igång. Upp emot 30 procent, menar regissören Hannes Holm som gjorde succéfilmen ”En man som heter Ove” med SF Studios.

– Jag baxnade när jag hörde det, säger han.

Hannes Holm har också fört fram sin kritik direkt till SF i ett brev.

Han menar att det normala för ett bolag att plocka ut är mellan tio och tjugo procent.

Ulrika Saxon menar att kritiken som framkommit ”går att analysera på olika sätt” och menar att det kan vara en ”blandning av överdrifter och befogade synpunkter”. Styrelsen står dock fast i att Jonas Fors får avgå.

– Vi har tagit den här kritiken på allvar och försökt att på djupet förstå vad den grundar sig i, och hur vi bäst kan komma ur krisen och vara ett blomstrande företag, säger hon till Kulturnyheterna.

Jonas Fors skriver i ett mail till Kulturnyheterna att han avböjer att kommentera och hänvisar till pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.