Komikern Jonas Gardell. Foto: TT

Gardell censurerad av Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Jonas Gardells inlägg om förbudet mot burkini i Frankrike plockades bort av Facebook för att det strider mot Facebooks ”gemenskapsregler”.

Som Kulturnyheterna rapporterade om under gårdagen så väckte bilder av hur fransk polis tvingar en kvinna att ta av sig sin heltäckande klädsel på en strand i Nice stor uppmärksamhet. En av dem som reagerade på nyheten var komikern Jonas Gardell som skrev ett inlägg på Facebook:

”Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor.”

”Helt absurt”

Till detta publicerade han den bild på polisingripandet som florerat i medier runt om i Europa. Men Facebook plockade bort både bilden och Gardells kommentar mot ingripandet.

– Facebook är helt absurt. Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras! säger Jonas Gardell till Expressen.

Gardell menar att det inte fanns någonting i inlägget som var stötande och att inlägget hade mer än 30.000 likes innan det plockades bort.

Uppdatering: På torsdagseftermiddagen återställdes inlägget av Facebook, utan förklaring.

– Expressen, Aftonbladet, TT och SR har sökt Facebook för kommentar utan att få svar. Men nu har FB lagt tillbaka statusuppdateringen igen de tog bort. Mysko!, kommenterar Jonas Gardell på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.