Foto: Tuija Lindström

Jonas Gardell om Tuija Lindström: ”Hon fick huden på den avbildade att skimra”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Gardell stod modell åt Tuija Lindström på 80-talet. Han minns en fantastisk fotograf med en alldeles egen estetik.

”Jag var modell åt Tuija när jag var 18 år gammal. Hon fotograferade gärna vad hon menade var det unga gardet bohemer, cabaret-artister och liknande”, skriver Jonas Gardell i ett mejl till Kulturnyheterna.

Hade en särskild estetik

De ikoniska porträttbilderna på en ung Jonas Gardell tog Tuija Lindström i början av 80-talet medan hon ännu studerade på Konstfack. Det var bara några år innan Jonas Gardell startade konstgalleri och debuterade som författare. Jonas Gardell minns en fotograf med en alldeles egen estetik.

”Hon hade redan då utvecklat sin alldeles egen speciella finish på bilderna där hon liksom fick huden på den avbildade att skimra som silver och sammet”, skriver han.

”den perfekta fotografen”

När Jonas Gardell tillsammans med förlaget 2012 skulle göra omslagen till sin romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar föll valet på Tuija Lindströms fotografier.

– Jag hade först en idé om Robert Mapplethorpes bilder, men sedan förstod jag att det naturligtvis var Tuijas 80-talsbilder jag skulle använda. De blev de perfekta omslagsbilderna av vad jag skulle säga var den perfekta fotografen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.