Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jonas Karlsson berätta om kravbilden på sin nya julnovell i klippet ovan. Foto: Christine Olsson/TT

Jonas Karlsson om nya julnovellen ”Tomten”

Publicerad

”Tomten” är den första i en serie julnoveller av Akt Förlag. Varje år kommer en ny författare att stå inför uppgiften – först ut är Jonas Karlsson.

– Det bästa med noveller är att man kan läsa dem i ett svep, säger författaren Jonas Karlsson.

Skådespelaren och författaren har tidigare skrivit en rad noveller. En av dem handlar dessutom om julen. Men nytt för denna gång är att Jonas Karlsson riktat in sig på huvudpersonen, nämligen tomten.

– Det är väldigt intressant med tomten – vem är tomten och vad har vi för förväntningar på tomten?, säger Jonas Karlsson.

Vill pigga upp

Tanken med boken är att den ska vara lättläst, uppmana till högläsning och gärna pigga upp vardagen i dessa hetsiga tider.

– Julen kan vara ganska jobbig för många människor och kanske kan novellen bidra till lite reflektion. Någonstans är väl ändå grundtanken med julen att visa medmänsklighet, säger Jonas Karlsson.

Ny jultradition

Akt Förlag hoppas att satsningen blir en ny jultradition och att fler sätter sig ner och högläser tillsammans. Enda riktlinjen som uppdraget medför är att författaren skriver en novell med anslag av vår samtid.

– Vi är otroligt glada för samarbetet med Jonas Karlsson. Han har i vårt tycke en skarp blick för människors egenheter och skavanker, samtidigt som hans karaktärer alltid skildras med mänsklig värme i nyansrika bottenklanger, säger förläggaren Margareta Petersson.

– Vi slår ett slag för värdet av högläsning. Den delade samvaron och upplevelsen tillsammans med andra, säger Margareta Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.