Sajten Samnytts ansvarige utgivare dömdes för förtal. Nu tar högsta domstolen upp fallet. Foto: Lise Åserud/TT

Uppmärksammat förtalsmål prövas av HD

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året dömdes nättidningen Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal, efter att ha pekat ut en journalist på Dagens Nyheter som misstänkt jihadist. Nu tar Högsta domstolen upp målet.

I september 2020 publicerade sajten Samnytt namn och bild på en journalist på Dagens Nyheter, och skrev att journalisten åtnjutit terrororganisationers ”beskydd och gunst” när han bodde i Syrien några år tidigare. Sajten publicerade namn och bild på journalisten och beskrev denne som ”en misstänkt jihadist”.

Ett år senare dömdes tidningens ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal i tingsrätten, en dom som i juni i år fastställdes av hovrätten. Dagerlinds advokat överklagade domen, som nu fått prövningstillstånd i högsta domstolen.

I domen står det att uppgifterna om att journalisten åtnjutit terrororganisationers ”beskydd och gunst” måste tolkas som att denne haft samröre med dem, vilket Dagerlinds advokat vänder sig emot. I överklagan skriver han att domstolen gjort en tolkning som inte har stöd i artikeln, och att man inte anklagat journalisten för någonting, utan bara ställt frågor kring vad journalisten ägnat sig åt i ett område som kontrollerades av jihadistiska terrororganisationer.

Mats Dagerlind välkomnar HD:s prövning.

– Den artikel vi skrev var regelrätt granskande journalistik, inom ramen för yttrande och tryckfrihet. Den tidigare domen känns som en total överkörning av tryckfriheten, säger han.

Kulturnyheterna har också pratat med DN-journalisten, som menar att uppgifterna i artikeln gjort honom stor skada. Han säger att han inte ser någon anledning till att högsta domstolen skulle göra en annan bedömning än hovrätten.

– Samnytt bygger artikeln på saker som inte hänt, på felaktigheter. Det är en låg nivå av journalistik, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.