SVT Foto: TT

Journalistförbundet fördömer intrång på SVT-redaktion

Publicerad

Efter intrånget på SVT:s redaktion i Helsingborg fördömer nu Journalistförbundet händelsen. ”Lokalredaktioner och andra mindre redaktioner får inte glömmas bort i säkerhetsarbetet”, skriver förbundet i sin kommentar.

Förra veckan trängde sig en grupp med sju maskerade personer trängde sig in på SVT Nyheters redaktion i Helsingborg och uttalade ett hot. Syftet var att skapa publicitet kring ett budskap.

Journalistförbundet fördömer nu händelsen och kallar det för en attack mot det fria ordet och mot demokratin. Journalistförbundet poängterar också vikten av att lokal redaktioner inte glöms bort i säkerhetsarbetet.

”Det är aldrig acceptabelt att genom hot, våld eller andra påtryckningar försöka förmå journalister att rapportera, eller avstå från att rapportera om något”, skriver journalistförbundet vidare.

Ingen person kom till fysisk skada under intrånget, och händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.