Kristoffer Örstadius Foto: SVT

IT-säkerhetsfrågor i fokus för flera av nomineringarna till journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades de nominerade till årets journalistpris. Tre av dem: Kristoffer Örstadius, Åsa Erlandsson och Emma Boëthius, har samtliga nominerats för journalistiska arbeten där digitalisering, internet och IT-frågor hamnat i blickfånget.

Mikael Holmström och Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter var de två journalister som avslöjade att känsliga uppgifter från Transportstyrelsen kan ha hamnat i fel händer. Ett omfattande avslöjande som kommit att kallas IT-skandalen och som vars verkningar bland annat ledde till att inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturministern Anna Johansson (A) i somras fick lov att avgå.

Behöver vi journalister bli bättre på att granska IT-säkerhetsfrågor framöver?

Det tror jag absolut för att IT-säkerhetsrisker är verklighet, man underskattar lite vilka konsekvenser det skulle kunna få till exempel när körkortsregistret som Transportstyrelsen har, skulle läcka ut. Det skulle få enorma konsekvenser, säger Kristoffer Örstadius till Kulturnyheterna.

Rättsväsendet behöver bli bättre

Med reportageboken Det som aldrig fick ske om skoldådet i Trollhättan har Åsa Erlandsson offentliggjort information om händelsen som inte tidigare var känt. Bland annat fann hon ett alternativt brev från gärningsmannen på internet – som polisens utredare inte visste fanns – genom att kartlägga gärningsmannens digitala liv. För detta har hon nu nominerats i kategorin Årets berättare.

Likt Kristoffer Örstadius anser också hon att journalister bör bli bättre på att granska IT-säkerhetsfrågor, men även rättsväsendet bör bli bättre på det, menar hon.

– Svenska rättsväsendet över hela linjen behöver bli bättre på det som kallas IT-forensik: alltså att kartlägga de digitala fotspåren, för det är där dagens gärningsman lever sina dåd och planerar sina dåd, säger Åsa Erlandsson.

”Krävs fortfarande journalistisk kompetens”

I kategorin Årets förnyare syns nomineringen av den av nyhetsbyrån Siren utvecklade nyhetsroboten Robotea. En av upphovsmakarna bakom roboten är Emma Boëthius, tillsammans med Matti Larsson, Martin Fredriksson, Ulf Fahlén och Johanna Hovnert.

Kommer journalister att bli överflödiga i framtiden när robotar tar över?

– Nej, så nära är det inte, utan det krävs fortfarande journalistisk kompetens för att kunna styra de här robotarna – och för att samspela med robotarna, säger Emma Boëthius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.