Juholt i ny bok: ”Det var fri jaktsäsong”

Uppdaterad
Publicerad

Vacklande stöd i partiets ledning och svinhugg från flera håll. Så beskriver Håkan Juholt sin turbulenta tid som partiledare i en ny bok.

Håkan Juholts tid som partiledare blev inte lång, men desto mer händelserik. I den nya boken Juholt: Utmanaren, skriven av journalisten Fredrik Loberg, ger Juholt sin bild av varför det gick som det gick.

Huvudskälet till att han tvingades gå, menar Juholt i boken, är att han hade så svagt internt stöd. Dessutom fick medierna hela tiden uppgifter inifrån partiet, uppgifter avsedda att skada partiledaren. Enligt Juholt var detta avgörande i den process som ledde fram till hans avgång.

Bokmässan 2012

”Det var fri jaktsäsong. Det var legitimerad storviltsjakt dygnet runt, i stort och smått, med alla vapen” säger han i boken.

”Har en ganska klar bild av vem det var”

Ryktesspridningen var intensiv både från partiets högsta topp och inifrån hans eget kansli, menar Håkan Juholt. Han pekar till exempel på uppgifter som florerade om att han skulle ha känt till riksdagens hyresresregler efter en internrevision i partiet, men struntat i att betala.

”Det intressanta är hur den här nyheten om internrevision kunde uppstå och hur den kunde leva i två dygn. Jo, den kunde bara leva om det är någon väldigt trovärdig källa som lämnat den och som håller uppgiften vid liv. Det kom naturligtvis från det socialdemokratiska partiet.”

”Jag har en ganska klar bild av vem det var” säger han också.

Juholt pekar inte uttryckligen ut någon som direkt ansvarig i denna passage. I ett kapitel betitlat ”Varför, Wanja?” beskriver han dock förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som en av de drivande i processen för att avsätta honom. Han pekar särskilt på det tillfälle då Lundby-Wedin krävde att Tommy Waidelich och han själv skulle komma till partiets verkställande utskott och förklara turerna kring partiets skuggbudget.

”Det var också ett sätt att hålla grytan kokande, som jag upplevde det, om ett ifrågasättande kring mig, som jag tyckte var ganska obehagligt.”

Även partisekreteraren Carin Jämtin är en av de som ifrågasätts.

”Visst kände jag att det fanns de runt omkring mig som inte satte ner foten” säger Juholt.

Gömde sig för medierna

I boken, som ges ut på bokmässan idag, berättar Juholt vidare om hur hans liv vändes upp och ned under det han beskriver som ett mediedrev. Ett tag gjorde mediebevakningen att han och partern Åsa till och med undvek fönstren i sitt eget hem.

”Jag ställde ner kaffemaskinen på golvet så att jag skulle kunna krypa ut till köket och göra kaffe, för det stod folk runt omkring och fotograferade både fram- och baksida. Vi gick ut genom tvättstugan, Åsa och jag” säger Håkan Juholt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2012

Mer i ämnet