Julia Alfrida är den första deltagaren i Melodifestivalen 2021 som presenteras. Foto: Mikael Grönberg /SR

Julia Alfrida är första artisten klar för Melodifestivalen 2021

Uppdaterad
Publicerad

Den första artisten att tävla i Melodifestivalen 2021 har nu presenterats. 25-åriga Julia Alfrida tog platsen i finalen av P4 Nästa.
– Nu siktar vi på Eurovision, ingen tvekan om den saken, säger hon till SVT Nyheter.

Varje år får en av finalisterna i musiktävlingsprogrammet P4 Nästa erbjudande om att ställa upp i Melodifestivalen. Årets final sändes i Västerås konserthus under lördagskvällen – och av de åtta finalisterna som deltog var den som Melodifestivalens tävlingsproducent fastnade för 25-åriga Julia Alfrida från Stockholms län.

– Det känns otroligt bra, säger Julia Alfrida till SVT Nyheter.

– Julia Alfrida känns som en ung, spännande artist som tänjer på gränser och normer både musikaliskt och med sin personlighet. Det känns väldigt roligt att ge henne möjligheten att nå ut till en stor publik, säger Karin Gunnarsson, Melodifestivalens tävlingsproducent, i ett pressmeddelande.

Skriver om egna erfarenheter

När Julia Alfrida valde att delta i P4 Nästa var målet självklart: hon skulle vidare till Melodifestivalen.

– Jag tror på ”law of attraction” och har försökt säga högt att jag ska stå på Mello-scenen. När jag såg Dotter förra året sa jag ”fan vad bra hon är, nästa år ska jag stå där”. Sen dess har det fortsatt och det har bara känts bra, jag har velat det och det känns som att universum fått det att hända.

Musiken har funnits i Julias liv sedan hon var barn och i tonåren började hon på estetisk linje på gymnasiet. Hon beskriver sin stil som ”dark pop blandat med hip hop”.

– Jag skulle beskriva min musik som väldigt ärlig. Den är baserad på mina egna erfarenheter som hbtq-person och mycket psykisk ohälsa jag upplevt under min uppväxt.

”Nu siktar vi på Eurovision”

Även i Melodifestivalen siktar nykomlingen högt.

– Jag har en stark vision av vad jag vill göra och jag ska prata med Karin Gunnarsson. Om det blir som jag tänker tror jag att jag har en god chans att avancera i tävlingen. Nu siktar vi på Eurovision, ingen tvekan om den saken.

Vilka Julia Alfridas konkurrenter i Melodifestivalen 2021 blir offentliggörs senare i höst. Totalt tävlar 28 bidrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer