Celine Dion, Beyoncé och Cornelis Vreeswijk Foto: TT

Jullåtar utan jul – Kulturnyheterna guidar till alternativen bortom ”Last Christmas”

Uppdaterad
Publicerad

Det lackar mot julmusikens totala intåg i tillvaron. Ren tortyr för butikspersonal visar studier, och i allmänhet ett stundom gravt irriterande, stundom mysigt inslag i livspusslet kring den 24:e. Men oavsett ingång: För ett mer förnöjsamt musiklyssnande i juletid listar därför Kulturnyheterna låtar som inte är jullåtar – men som passar för högtiden.

Här nedan följer några exempel du kan lyssna på vid händelse av trötthet rörande de klassiska jullåtarna.

Solklara julbjällror

Celine dion – It's all coming back to me.

Powerballad-dängan av Jim Steinman har beskrivits som hans försök att skriva ”den mest passionerade, romantiska låten” – NÅGONSIN. År 1996 kom den med på Celine Dions platta Falling into you.

Och det är 1:22 in i låten som du hör dem: Bjällrorna.

Celine Dion Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Ojuligt – men ändå jul

The Stranglers – Golden Brown

”Ingen cembalo – ingen julstämning”. Nä, något sådant ordspråk finns ju inte. Men i The Strangers Golden Brown från 1981, tillhörande bandets sjätte platta La folie, tycks det ändå som att det är just detta klaverinstrument som gör grejen. Julgrejen.

The Stranglers 1985 Foto: Stranglers France Service/Wikimedia Commons

Rätt mycket jul

Beyoncé – Ave maria

På snudd mest julig i den här listan är nog Beyoncés omskrivning av Franz Schuberts 1825-års stycke med samma namn – Ave Maria. Piano och stråkar, balladigt och rätt tungt: Handlar om att vara omgiven av vänner – men fortfarande ack så ensam.

Beyoncé Foto: Matt Sayles/AP/TT

Absolut anti-jul

Cornelis Vreeswijk – Jultomten är faktiskt död

Ett avsteg från premissen ojulighet är förvisso denna tomtefars undertecknad Cornelis Vreeswijk från år 1965. Men i sammanhanget relevant på grund av dess totala sågning av julstämningens ofta påklistrade yta. En textrad lyder enligt följande:

”Tomten är full som ett as, se det var ett riktigt kalas”.

Cornelis Vreeswijk Foto: Lillemor Mårtenson Lima/SVT

Diskret julstämning

Skriet – Världens sista kväll

I duon Skriets låt Världens sista kväll hörs likt i Steinman och Dions It's all coming back to me ett slags bjällerklang, eller här kanske snarast ett stilla bjäller-rassel. Förövrigt kan nog hela plattan ses som god nog att lyssna på, om inte året om – åtminstone vid mörkrets inträde där omkring den 24:e.

Foto: Mikael Andersson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.