Martin Timell och Dag Wetterberg. Foto: Claudio Bresciani / TT/SVT

Jurist: Svårt att vinna förtalsmål mot medier

Publicerad

Under måndagen kom beskedet att Martin Timell stämmer Expressen och tidigare chefredaktören Thomas Mattsson för grovt förtal på grund av publiceringar under metoo-hösten 2017.

– På ett generellt plan är det tufft att vinna ett sånt här mål, säger Dag Wetterberg, advokat specialiserad inom medierätt och yttrandefrihet.

Expressen var först ut att namnge Martin Timell i samband med brottsanklagelser mot honom under metoo-hösten 2017, anklagelser han friades från i hovrätten 2019.

Expressen och flera andra medier har tidigare blivit fällda av Pressens Opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed i sina publiceringar om Martin Timell. Hur ser då utsikterna ut för att vinna ett förtalsmål mot medier i domstol?

– På ett generellt plan är det tufft att vinna ett sånt här mål. Det är oerhört kostsamt, ett mål i tingsrätten med egna och motpartens kostnader kan ligga på upp till två miljoner och sen ska du kanske genom Hovrätt och Högsta Domstolen också, säger Dag Wetterberg.

Kräver uthållighet och pengar

Att driva ett förtalsmål som detta kräver både uthållighet och att man är stadd vid kassa menar Dag Wetterberg.

– Det är det ganska få som är, det kan man också se på hur få såna här mål som finns, säger han.

Vid rättegången väntar också andra utmaningar.

– Då sitter juryn med en instruktion att hellre fria än fälla, det är svårt att komma igenom. Och även om de fäller kan domaren anse att det inte når upp till förtal.

Expressen har tidigare både friats och fällts

Thomas Mattsson, före detta chefredaktör på Expressen, har tidigare skrivit i ett mejl till Kulturnyheterna att de väntar på att bli delgivna stämningsansökan och att han välkomnar att publiceringarna i tidningen prövas.

Expressen har tidigare både friats och fällts för förtal. 2006 fälldes Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg i tingsrätten för förtal av Mikael Persbrandt och 2010 fälldes han av tingsrätten för grovt förtal efter att ha publicerat namn och bild på en misstänkt gärningsman.

2017 friade tryckfrihetsjuryn Expressen från alla förtalspåståenden efter avslöjanden från 2013 om främlingsfientligt näthat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.