Martin Timell stämmer Expressen för förtal

Publicerad

Martin Timell stämmer Expressen och före detta chefredaktören Thomas Mattsson för grovt förtal. Den före detta TV4-profilen överväger också förtalsanmälningar mot flera andra svenska medier, enligt Dagens Media.

Anledningen är Expressens publiceringar under metoo-hösten 2017, där Timell förekom med namn och bild. I samband med brottsanklagelser fick programledaren lämna sina uppdrag för TV4.

Martin Timell nekade till anklagelserna, och friades senare i såväl tingsrätten som i hovrätten. Han krävde TV4 på uteblivet arvode och fick enligt uppgifter till Expressen senare 8,9 miljoner kronor.

– Om de tar sig rätten att förstöra en människas liv så får de ta konsekvenserna av det, säger Martin Timell till Dagens Media.

Ett sätt att markera

Martin Timells advokat Hanna Lindblom, säger att stämningen riktas både mot tidningen och tidningens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson.

– Det här är ett sätt att sätta ner foten och visa att trots att vi har en väl utbredd yttrandefrihet i Sverige så måste ändå gränsen gå någonstans, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det är också ett sätt att markera, så att framtida ansvariga utgivare inte ägnar sig åt den här publiceringsivern när klick och pengar styr vad som publiceras.

Vill stämma flera medier

Den före detta programledaren säger till Dagens Media att han kommer att gå vidare med förtalsanmälningar mot de medier som publicerade hans namn i samband med anklagelserna.

Det handlar bland annat om Expressen, Dagens Nyheter, Hänt i veckan och Aftonbladet. Medierna har blivit fällda av Pressens Opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed.

– Jag kommer gå vidare med Aftonbladet, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och DN. Alla som jag fick fällda, säger Timell till Dagens Media.

Sveriges Television, Sveriges Radio och TV4 blev även de fällda för sina publiceringar om Martin Timell, då i Granskningsnämnden.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom säger att ytterligare stämningar av andra medier är en fråga för framtiden.

– Vi tar nu en sak i taget, nu är det Expressen som är svarande i den här processen och sen får vi se vad som händer efter det, säger Hanna Lindblom.

”Positivt att det kan prövas”

Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör på Expressen, skriver att de väntar på att bli delgivna stämningsansökan och att han välkomnar att publiceringarna i tidningen prövas.

”Om detta nu ska prövas i tryckfrihetsmål måste vi analysera vilka grunder som Timell vill stämma på, men en generell kommentar är väl att om alla formaliteter är okej så är det positivt att det finns möjligheter för en enskild att driva sin sak mot olika redaktioner.”, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Kulturnyheterna.

Martin Timell har avböjt en intervju med Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.