Juristen: Tidigare Metoo-mål har slutat med fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal efter att ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Under torsdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. – I tidigare metoomål har man valt att döma för grovt förtal, säger juristen Ängla Eklund.

Det var i oktober 2017 som Cissi Wallin via sitt Instagramkonto skrev att hon blivit våldtagen av Fredrik Virtanen. Wallin hade på den tiden strax över 50 000 följare, en siffra som i dag är nästan dubbelt så stor. Fredrik Virtanen är inte dömd för våldtäkt.

– Frågan är om det finns det ett tillräckligt stort allmänintresse för de här uppgifterna att yttrandefriheten ska väga tyngre än integritetsskyddet?, säger Ängla Eklund.

Den svenska Metoo-rörelsen har hittills resulterat i åtminstone tre rättsfall om grovt förtal där kända män i kultur- och mediesverige anmält kvinnor som anklagat dem för våldtäkt i två fall och sexuella övergrepp i ett fall. Gemensamt för samtliga fall är att anklagelserna om övergrepp publicerats i Facebooksgrupper och på Instagram. Ett av fallen ledde i somras till en fällande dom.

– I tidigare Metoo-mål har man valt att döma för grovt förtal när det gäller den här typen av allvarlig anklagelser, säger Ängla Eklund.

Cissi Wallin nekar till brott.

Se intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.