Kvinnan som åtalas för grovt förtal efter att ha hängt ut en känd komiker i sociala medier kommer att dömas i Solna tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT, Fredrik Sandberg/TT

Kvinna åtalas för förtal efter våldtäktsanklagelser mot känd komiker

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som 2017 anklagade en känd svensk komiker för sexuella övergrepp åtalas för grovt förtal. Anklagelserna ledde till en förundersökning som lades ned i maj 2018. Detta är tredje fallet där en kvinna åtalas för förtal efter anklagelser i sociala medier under metoo-hösten 2017.

Många var de som under metoo-vågen 2017 valde att berätta – både anonymt och öppet – om sexuella övergrepp de utsatts för. Inte lika många var det dock som lät omvärlden förstå vem de anklagade.

Nu åtalas en tredje kvinna för grovt förtal efter uppmärksammade uttalanden under metoo-hösten. I en sluten grupp på Facebook namngav kvinnan den kända komikern och skrev att han utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid.

Kampanjen #MeToo

Liknande anklagelser mot mannen kom även från två andra kvinnor i samband med metoo. Dessa ledde till att en förundersökning om honom inleddes, men den lades dock ned i maj 2018 på grund av brist på bevis.

”Brottet ska dömas som grovt”

I åtalet som nu väcks, som Aftonbladet var först att rapportera om, står det bland annat att tingsrätten ska beakta att det varit ”förhållandevis enkelt att beräkna hur stor spridning uppgiften skulle komma att få”. Samt att uppgiften har varit ägnad att medföra allvarlig skada för målsäganden.

I stämningsansökan står det att ”brottet bör bedömas som grovt eftersom uppgifterna avsett grov brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i NN:s privata liv och yrkesverksamhet”.

Tre förtalsåtal i kölvattnet av metoo

En av metoo-rörelsens mest kända ansikten i Sverige blev skribenten Cissi Wallin, som öppet anklagade den före detta Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. I augusti 2019 blev det känt att Wallin åtalas för grovt förtal på grund av detta. Rättegången mot henne inleds i slutet av november.

I somras dömdes en kvinna för grovt förtal i Nacka tingsrätt sedan hon under hösten 2017 publicerat våldtäktsanklagelser på Facebook mot en känd regissör.

Gemensamt för samtliga fall är att anklagelserna om övergrepp publicerats i Facebooksgrupper och på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet