Cissi Wallin och rättsexperten Ulrika Borg. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, pressbild

Experterna om åtalet: ”Nu kanske fler förstår att det inte är fritt fram i sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Rättsexperter är inte förvånade över att Cissi Wallin åtalas för grovt förtal. De hoppas nu att åtalet, oavsett hur det går, ska leda till att fler förstår att förtal är lika allvarligt i sociala medier som på gatan.

– Man har hoppats att sociala medier ska självsaneras med tiden, men så har det inte blivit, säger Ulrika Borg, juridikexpert och advokat på KRIM advokater.

Åklagaren har bekräftat för SVT Nyheter att medieprofilen Cissi Wallin kommer att åtalas för grovt förtal. Det efter hennes våldtäktsanklagelser mot journalisten Fredrik Virtanen under metoo-hösten 2017.

Bakgrunden var att hon 2011 hade polisanmält honom för en våldtäkt som skulle ha skett 2006. Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna och förundersökningen lades ner utan att gå till åtal.

#metoo och Fredrik Virtanen

”Kan inte ha folkdomstolar”

Rättsexperter som SVT Nyheter har varit i kontakt med är inte förvånade över åtalet.

– Metoo handlade för mig aldrig om att hänga ut människor med namn och bild. Vi har ett rättssystem som bygger på att man anmäler till polisen och så får domstolar avgöra, säger Ulrika Rogland, advokat på Rogland advokatbyrå och tidigare åklagare.

Hon fortsätter:

– Sedan finns det de som säger att polis och åklagare inte tar tag i det här. Men det är en annan sak. Det är upp till de som leder landet att fördela resurser. Vi kan inte ha folkdomstolar på internet. Det är inget alternativ.

Hon konstaterar att Cissi Wallin eventuellt hade kunnat åtalas även om Virtanen hade fällts för våldtäkt efter hennes polisanmälan 2011.

– Även om någon skulle ha gjort sig skyldig till ett brott så är inte straffet att den ska tvingas till en skampåle på Internet. Och att barn och nära och kära då ska lida för det, säger Ulrika Rogland.

”Lika fel i sociala medier”

Ulrika Borg, rättsexpert och advokat på KRIM advokater, hoppas att åtalet ska leda till att fler nu tänker efter innan de publicerar något i sociala medier.

– Man förstår förhoppningsvis nu att det är lika fel att förtala någon på sociala medier som när man står på tunnelbanan. Det andra har vi lättare att relatera till. Det är svårare att se att man kan åtalas när man sitter själv på kammaren, säger Ulrika Borg.

Ingen av dem vågar sia om hur rättegången kommer att sluta. Däremot varnar de sociala medie-användare från att tro att en eventuellt friande dom i sin tur skulle göra det fritt fram att namnge människor på sociala medier.

– Att någon blir friad för misshandel betyder inte att det är fritt fram att misshandla. Det är det specifika målet som gör att det blir friande dom. Nu tycker åklagaren uppenbarligen att det här är tillräckligt för att väcka åtal, säger Ulrika Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet