Advokat Ingela Hesssius om åtalet mot Cissi Wallin.

Advokat: ”Man får inte skriva vad som helst i sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom beskedet att åtal väcks mot Cissi Wallin efter att hon anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt på sociala medier. Advokaten Ingela Hessius tycker att det var väntat.

– Alla är fria att tycka vad man vill, men man får inte skriva vad som helst på sociala medier, säger hon i SVT Morgonstudion.

På fredagmorgonen meddelade kammaråklagare Daniel Suneson att han har beslutat att väcka åtal mot Cissi Wallin för grovt förtal. Det kommer inte som någon överraskning för advokaten Ingela Hessius som tidigare försvarat två kvinnor i förtalsmål som uppstod under metoo-rörelsen. Båda de kvinnorna dömdes – en för förtal och en för grovt förtal.

”Åklagaren har redan bevisning”

– När det handlar om förtal på nätet så finns redan bevisning för åklagaren. Då blir det svårt ur ett försvararperspektiv att få någon frikänd. Det som är skrivet är skrivet. Sedan ska man bedöma om det var försvarligt att gå ut med anklagelsen, säger Ingela Hessius. 

#metoo och Fredrik Virtanen

Men enligt advokaten är man otroligt restriktiv i tillämpningen av vad som är försvarligt.

– Jag har inte haft någon framgång och de två kvinnorna är dömda nu.

Grovt förtal kan ge upp till två års fängelse

Straffet för grovt förtal är böter upp till två års fängelse, men även om Ingela Hessius bedömer sannolikheten att Cissi Wallin döms som stor, så säger hon att det inte är aktuellt med fängelse.

- Vad man kan förvänta sig för påföljd för grovt förtal är en villkorlig dom i förening med böter. Sedan kommer det med all säkerhet in ett skadeståndsanspråk från målsägande.

Förödande konsekvenser

Anledningen är att det som skrivs kan få förödande konsekvenser för den som anklagas, menar Ingela Hessius.

– Man måste tänka på det. Det sprids över hela världen och hur får man bort det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet