Foto: TT

Cissi Wallin: ”Jag ska bli åtalad för grovt förtal”

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Wallin har anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Nu åtalas hon för grovt förtal, skriver hon själv på sajten Gardet. Åklagarmyndigheten bekräftar att åtal ska väckas, men vill inte gå in på detaljer.

Skribenten Cissi Wallin skriver att den formella stämningsansökan kommer på fredag, men att hon under onsdagen har fått veta att hon åtalas via sitt juridiska ombud. Rättegången ska äga rum inom några månader.

”Eftersom jag inte anser att jag gjort något brottsligt, och därmed inte har någonting att dölja så välkomnar jag allmänhet och press till denna rättegång”, skriver hon på sajten Gardet.

Fredrik Virtanen kommenterar det kommande åtalet på Twitter:

”Känns skönt. Det är början på slutet för den här mardrömmen”.

Han har inte svarat när SVT Nyheter har försökt att nå honom på telefon. Fredrik Virtanens juridiska ombud, Monique Wadsted, säger till SVT att hennes klient är lättad över beskedet. Men betonar samtidigt att de ännu inte tagit del av alla detaljer i och med att stämningsansökan inte offentliggörs förrän på fredag.

– Fredrik är väldigt lättad för att det nu kommer ett åtal för grovt förtal och han ser att nu kanske det äntligen är slut på den här mardrömmen, säger Virtanens juridiska ombud till SVT.

– Det här är en väldigt allvarlig brottslighet, och det rör återkommande grova förtal som pågått under 1,5 år, fortsätter Monique Wadsted vidare.

Polisanmäldes efter #metoo

Cissi Wallin var en av de första i Sverige som på sociala medier anklagade en offentlig person för övergrepp i samband med #metoo-rörelsen.

Utredningen mot Wallin startade i mars 2018 efter att Virtanen polisanmält henne, sedan hon öppet anklagat honom för att ha våldtagit henne elva år tidigare. Förundersökningen mot Virtanen lades ned 2012.

– Åtalet är ett otroligt bakslag för metoo-rörelsen. Det är som att tala om för oss att vi borde vara tysta. Nu tror jag ännu färre kommer våga berätta och anmäla, säger Cissi Wallin till SVT Nyheter.

Behöver man verkligen gå ut med namn?

– Det var ju på ett sätt startskottet för metoo i Sverige och vi ville varna andra. Det finns ett jättestort mörkertal i dag där få vågar berätta. Vi ska inte behöva vara tysta. 

Hon säger att hon ännu inte fått motiveringen till att hon åtalas, utan att hon fick beskedet på telefon.

SVT Nyheter har även sökt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet