Mårten Schultz, professor i civilrätt: ”Domen inte oväntad och knappast den sista” Foto: TT

Kritiken mot förtalsdomen efter #metoo: ”Ger en farlig signal”

Uppdaterad
Publicerad

I går dömdes en kvinna för förtal, efter att hon hängt ut en man under hashtaggen #metoo och påstått att han våldtagit henne.

Hon dömdes till lägsta möjliga dagsböter och en förmildrande omständighet, enligt tingsrätten, var att ”det var lätt att dras med” av andras inlägg i sociala medier.

– Det ger en lite farlig signal, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

I höstas, efter att hon sett att mannen skrivit ett långt inlägg med sympatier för #metoo, skrev kvinnan ett inlägg med tillräckligt med detaljer för att mannen skulle gå att identifiera. Hon länkade även till mannens inlägg på Facebook.

I domen mot kvinnan anger Södertörns tingsrätt vissa förmildrande omständigheter, bland annat ”att det var lätt att dras med av andras inlägg och avslöjanden i sociala medier”.

Kampanjen #MeToo

Något som Martin Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, reagerade på när han läste domen.

– Det kan inte vara förmildrande generellt om flera gör samma sak. Det ger en lite farlig signal, att ingå i digitala kampanjer och säga brottsliga saker och så anses det vara mer okej, säger han.

Står fast vid bedömningen

Men Britt Björneke, ordförande i förhandlingen, står fast vid tingsrättens bedömning.

– Det var utifrån hennes egna uppgifter där hon berättar om när den här debatten satte igång, att hon drogs med och såg andra som gjorde liknande inlägg, säger hon.

Men är det förmildrande?

– Ja, vi ansåg det. Det är ju en sak om man går ut direkt i samband med det här och vill sänka någon. Här handlar det om att hon vill berätta sin historia och då slinker hans namn med i bara farten, säger Britt Björneke.

På frågan om det kan ge en farlig signal att det är mer okej att göra något om andra gör samma sak, säger hon att det inte är okej.

– Men vi anser alltså att det tillsammans med hennes berättelse var förmildrande. Dessutom var detta inte ett grovt förtalsmål, vilket ofta är fallet i liknande åtal.

Fler förtalsmål efter #metoo

Mårten Schultz säger att det finns ett flertal polisanmälningar om förtal efter #metoo och flera förundersökningar som pågår.

– Metoo-rörelsen har varit en ögonöppnare för många. Men redan tidigt stod det klart att flera av de fall där påstådda gärningsmän hängs ut ligger i farozonen för förtal. Domen i går var inte oväntad och knappast den sista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet