Kvinnor anmäler komiker för våldtäkt: ”Rädd att han ska förgripa sig på fler”

Publicerad

Den hyllade komikern har polisanmälts av minst två kvinnor för våldtäkt. SVT har pratat med en av kvinnorna som har anmält mannen.
– Anledningen till att jag pratar om det här, är att jag är rädd att han ska förgripa sig på fler tjejer, säger kvinnan.

Under de senaste veckorna har #metoo-kampanjen uppmärksammat sexuella övergrepp och trakasserier som ett stort samhällsproblem. Flera kända män i medie- och kulturbranschen har polisanmälts för våldtäkt.

En av dem som anmälts för våldtäkt är en känd svensk komiker.

Övergrepp ska ha skett några år tillbaka

En av kvinnorna gjorde en polisanmälan om våldtäkt mot komikern under förra veckan.

Övergreppet ska enligt henne ha skett några år tillbaka. Hon säger att hon fortfarande mår fruktansvärt dåligt på grund av det. Av rädsla för komikern och för att kunna bli identifierad vill hon vara anonym.

– När jag först träffade honom var jag inspirerad, som många tycks vara. Han verkade då vara en vettig person med bra åsikter.

Anmälde förra veckan

Det var först under förra veckan som kvinnan bestämde sig för att anmäla komikern i samband med att flera andra kvinnor gått ut och namngett och anmält flera kända medie- och kulturmän. Kvinnan hade inte vågat anmäla tidigare av rädsla för att ingen skulle tro henne.

– Anledningen till att jag pratar om det här, är att jag är rädd att han ska förgripa sig på fler tjejer. Det får bara inte hända. 

Kvinnans anmälan hanteras av polisen, som inte vill lämna några kommentarer.

Vi har även sökt den andra kvinnan som har anmält komikern, men varken hon eller hennes målsägandebiträde vill uttala sig.

– För närvarande har jag ingen kommentar angående ärendet, säger advokaten.

SVT Nyheter har sökt åklagaren som utreder anmälan.

Har fått lämna produktion

Anklagelserna har fått konsekvenser för komikern som ofta medverkat i tv och radio de senaste åren. Tv-kanalen Discovery har redan stoppat en planerad tv-produktion. Mannen har även flera radio- och tv-uppdrag inom public service.

Sveriges Radio meddelar att komikern inte kommer att medverka i några program förrän utredningarna avslutats.

SVT har inget pågående samarbete, men meddelar att program med komikern kan tas bort från SVT Play och Öppet arkiv, om han skulle åtalas för brotten han anklagas för.

– Vi tar upp en diskussion om eventuell avpublicering om det väcks åtal, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

SVT:s ledning fick kännedom om anklagelserna i lördags

Det var först i lördags som SVT:s ledning fick kännedom om anklagelserna mot komikern. Men i nuläget görs ingen egen utredning.

– Den dagen, om det eventuellt väcks åtal, så tar vi upp en sån diskussion. Men vi har ingen information som vi kan basera en utredning på.

Vad krävs för att starta en utredning?

– Det kan jag inte gå in på för det beror på från fall till fall, säger Sabina Rasiwala.

SVT Nyheter har även frågat Sabina Rasiwala hur komikerns framtida medverkan i SVT påverkas av anklagelserna mot honom och om någon som medverkat i andra SVT-produktioner riktat anklagelser mot komikern.

– Jag har inga kommentarer, svarar Sabina Rasiwala.

Inställd föreställning

Under måndagskvällen ställdes även en föreställning in på den anklagade mannens komediklubb. Detta på grund av anklagelserna, enligt uppgift.

SVT Nyheter har sökt komikern om anklagelserna. Men hans manager menar att komikern inte delgivits några misstankar.

– Vi har inte fått någon information om detta eller vad det är och har därmed inget att kommentera, skriver hans agent i ett sms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet