”Juryn har faktiskt träffat helt rätt”

Publicerad
Analys ·

Den stora nomineringsjuryn har faktiskt träffat helt rätt i år, och valt ut årets fem främsta titlar till kategorin Bästa film.

Fredrik Sahlin

Filmkritiker

Spelfilmen har med några undantag varit rätt tam i år, till viss del på grunda corona-uppskjutna premiärer medan dokumentären har varit starkare, vilket också syns i kategorin Bästa film, där två av fem är dokumentärer, Greta och Scheme Birds – två dokumentärer som i och för sig lutar sig hårt mot ett traditionellt spelfilmsberättande.

De tyngsta nomineringarna går till kvartetten Charter, Spring Uje spring och Orca, vilket var väntat och korrekt.

18 olika långfilmer är nominerade, vilket ju kan ge en känsla av att det har gjorts en väldig massa bra film i år, men riktigt så är det inte. Den stora spridningen syns framförallt i de tekniska priserna, som gett många nomineringar till genrefilm som Se upp för Jönssonligan, familjefilmen Nelly Rapp och skräckfilmen Andra sidan.

Vi som kommenterar brukar oftast glömma bort just de tekniska priserna, vilket ju är galet, utan bra teknik står sig resten rätt slätt. Den stora vinnaren här är Se upp för Jönssonligan som fått hela sex nomineringar, tätt följd av Nelly Rapp. Grattis till dem.

Man kan ju också notera att maskduon Eva von Bahr och Love Larsson verkar prenumerera på baggenomineringar (de var till och med Oscarsnominerade för En man som heter Ove och Hundraåringen). Denna gång tävlar de med nämnda Nelly Rapp.

Årets bästa film är Spring Uje spring, inget snack om den saken. Henrik Schyfferts regidebut i långfilmssammanhang fick sex tunga nomineringar, och borde bli rikligt belönad på Guldbaggegalan, även om man säkert lär få släppa någon bagge till Amanda Kernells skilsmässofilm Charter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.