Tina Ehn (MP).

MP sågar kulturarvslyftet: ”Finns behov på andra områden”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Tina Ehn tycker att regeringens kulturarvslyft är felspenderade pengar.

I dag inleddes Kulturnyheternas direktsända webbserie där programledaren Kim Veerabuthroo Nordberg frågar olika kulturpolitiska talespersoner hur de tänker kring kultur inför nästa val.

”Inte speciellt lyckat”

Tina Ehn, Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson, berättar bland annat att hon inte är imponerad av kulturarvslyftet – regeringens satsning på att bevara kulturarvet – som kostade 800 miljoner kronor:

Almedalen 2013

– Vi har inte sagt att vi ska riva upp det, men vi har ju ett budgetarbete framöver och jag vet inte var vi hamnar i den frågan ... Men vad jag har förstått så är det fortfarande inte ett speciellt lyckat projekt.

Bibliotek: ”Inte bara ett rum med böcker”

Tina Ehn (MP) tycker att det finns ett visst område som man borde ha spenderat mer kulturpengar på i stället:

– En fråga som jag har jobbat mycket med är biblioteksfrågan och läsfrämjande. Regeringen har kommit med bibliotekslagen på skolbibliotek, men vad man har glömt i den är bibliotekariens viktiga roll. Jag kan tänka att man kanske skulle ha använt pengar till något sådant. Bibliotekarien är det viktiga med ett bibliotek. Ett bibliotek är inte bara ett rum med böcker, säger Ehn.

Vill ha fler fristäder

Nu är det ungefär ett år kvar till valet. Vilken kulturpolitisk fråga kommer Tina Ehn (MP) att prioritera allra mest? Bland annat den om fristäder:

– Jag försöker koppla kulturen till många andra politiska områden som är viktiga. Det kan handla om medmänsklighet. Jag tycker att vi ska göra det möjligt för fler kommuner att ta emot förföljda kulturarbetare. Jag tycker att man ska bredda fristadsbegreppet, och låta mindre kommuner gå samman och ta ett fristadsansvar.

Vill ha ”nationell strategi” för kulturskolan

En annan fråga som Tina Ehn (MP) nämner som viktig är kulturskolans framtid:

– Vi tycker att det skulle vara bra att ta fram en nationell strategi för dessa möjligheter för barn och unga till kultur. Det har varit en plattform för väldigt många människor i dagens samhälle för att prova på kultur och gå vidare.

Men Miljöpartiet vill inte lova en gratis kulturskola för landets barn och ungdomar:

– Hur den ska finansieras får vi återkomma till, men att man tar fram en nationell strategi för kulturskolan och då får man diskutera hur det ska se ut. Men kulturskolan är otroligt viktig för barn och ungas möjlighet till kultur.

MP vill stärka de estetiska ämnenas status i skolan. Ska det bli obligatoriskt igen med de estetiska ämnena på gymnasiet?

– Vi säger inte att det ska vara obligatoriskt, men vi tycker inte att man ska behöva ta det på de andra studiepoängen. Vi tycker det ska finnas utrymme för någon form av kultur eller estetik även när man går på gymnasiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet