Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet. Foto: Scanpix

Fackets kritik: Finns inte 1000 speciallärare

Publicerad

Socialdemokraterna släppte i dag nyheten att man vill satsa på 1000 nya speciallärare. Men det går inte enligt Lärarförbundet – Stefan Löfven missar att lärarna måste ha en lön som gör att de vill utbilda sig till lärare.– Det finns i dag inte 1000 nya speciallärare att ta från, säger Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarförbundet.

I det startpaket som S på sin dag här i Almedalen presenterar vill man satsa en halv miljard för att skolorna ska kunna anställa 1000 fler speciallärare och specialpedagoger. Med tidiga insatser i skolan och bättre utbildade lärare och mindre barngrupper ska skolan stärkas, något som Lärarförbundet välkomnar. Men Stefan Löfven missar en sak, menar Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarförbundet. Arbetsförmedlingens nya statistik över bristyrken under 2013 visar att både förskolelärare och specialpedagoger ligger i topp bland bristyrken.

– Det finns inte 1000 speciallärare att hitta i dag. Det här är utmärkta satsningar men grundbulten är att höja lärarlönerna och att rensa på lärarnas bord så att de får tid att vara lärare – då kan vi göra läraryrket attraktivt igen, säger Eva-Lis Sirén till SVT Nyheter.

Nationell lärarkris

Hon talar om en nationell lärarkris där larmet är särskilt utlöst i förskolan, som Stefan Löfven i dag säger att han vill stärka genom obligatorisk förskoleklass för sexåringar. Även här missar man hur man ska komma dit utan att höja lönerna för förskolelärare, menar Eva-Lis Sirén.

– Vi frågar våra medlemmar om och om igen, varför de inte vill bli förskollärare. De svarar lönen, lönen, lönen och de stora barngrupperna, säger hon.

Socialdemokraterna är inte det enda partiet som här i Almedalen har presenterat förslag kring hur man ska lösa problemen i skolan, vilka många är rätt väg att gå enligt Lärarförbundet. Men det räcker inte.

Missar vart lärarna ska komma ifrån

– Alla partiledare har levererat jättebra förslag, men man missar att tala om var lärarna ska komma ifrån? Alla partier måste förstå att om man höjer lön och status på läraryrket kan man få lärarna för elevernas bästa.

Hon anser att bristen på lönesatsningar och att tala om lärarnas stressiga situation har missats i Almedalen.

– Det är jättebra att S inser vikten med tidiga satsningar, vi har många elever som behöver särskilt stöd. Men nu måste vi lappa och laga och lägga pengar på reparationskostnader för det som har gått snett i skolan. Socialdemokraternas förslag riskerar att falla om man inte inser vad som ligger till grund för problemen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.